Kdo povede Národní galerii? Boj o pozice začal

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 6. 2013 10:33
Ministerstvo odmítá otevřené výběroví řízení
Foto: Chmee2/ licence CC-BY-SA

Praha - Členové skupiny odborníků, která má navrhnout ministerstvu kultury kandidáta na ředitele Národní galerie v Praze, nechce vybírat jen ze dvou uchazečů z minulých výběrových řízení.

"Sejdeme se proto za týden a navrhneme ještě jména dalších odborníků," řekla členka grémia, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová.

Neúspěšnými kandidáty z výběrových řízení z let 2010 a 2011 jsou historik umění Jiří Fajt a bývalý ředitel Moravské galerie v Brně Marek Pokorný. Ministerstvo mělo představu, že členové grémia vyberou na místo po odvolaném Vladimíru Röselovi jednoho z nich, odborníci ale řekli, že chtějí navrhnout ještě další kandidáty. Rádi by také formulovali otázky týkající se funkce ředitele Národní galerie, na něž by případní kandidáti měli grémiu odpovědět.

Ministerstvo podle Lindaurové také potvrdilo, že nechce nového ředitele Národní galerie vybírat prostřednictvím otevřeného výběrového řízení, přestože po něm volají zástupci řady oborových uskupení. Fajta a Pokorného vrací do hry údajně proto, že již konkurzem prošli, ministerstvo tedy zná jejich koncepce.

Pravděpodobně se také bude zvažovat jméno ředitele Sbírky starého umění NG Víta Vlnase, který je po odvolání Rösela pověřen řízením celé galerie; za něj se staví její zaměstnanci. Vlnas se na výzvu ministerstva hlásil do konkurzu v roce 2010, kdy se hledal nástupce dlouholetého ředitele Milana Knížáka.

K účasti na výběrovém řízení v roce 2010 vyzvalo ministerstvo kultury i Fajta a Pokorného. V témže roce výběrová komise doporučila tehdejšímu ministrovi Václavu Riedlbauchovi jmenovat právě Fajta. Riedlbauch se ale rozhodl před blížícími se parlamentními volbami nejmenovat nikoho a přenechat rozhodnutí svému nástupci. Tím byl Jiří Besser, který vypsal nový konkurz a vedle Fajta a Pokorného se do něj přihlásil i ekonom Rösel, jehož k 1. červnu 2011 Besser šéfem NG jmenoval.

"Domnívali se, že koncepce Rösela jako ekonoma je nejlepší, což si dnes už pravděpodobně nemyslí," uvedla dnes Lindaurová.

Ministerstvo tedy nyní zvažuje renomovaného historika umění a Pokorného, který má dlouholeté zkušenosti s vedením galerie, jež je příspěvkovou organizací ministerstva stejně jako Národní galerie. S Jiřím Fajtem již neoficiálně jednali někteří poslanci za TOP 09, veřejně se pro něj opakovaně vyslovuje členka grémia Meda Mládková. Zda by ale pro něj hlasovala většina odborníků, není zřejmé.

 

Právě se děje

Další zprávy