Kdo postaví novou Národní knihovnu?

Jan Skřivánek
16. 5. 2006 16:45
Praha - Národní knihovna v úterý 16. května odpoledne oficiálně vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na svou novou budovu v Praze na Letné.  
Klementinum, současné sídlo Národní knihovny
Klementinum, současné sídlo Národní knihovny | Foto: ČTK

Plánované náklady na výstavbu jsou více než 1,8 miliardy korun. Soutěž se koná podle pravidel Mezinárodní unie architektů (UIA) a veškeré materiály musejí být odevzdávány v anglickém jazyce.

Přihlásit se mohou všichni architekti, kteří mají ve svých domovských zemích patřičnou autorizaci. Původně ohlášená podmínka, že soutěž bude otevřená jen pro architekty, kteří mají za sebou projekt na stavbu v hodnotě minimálně 20 milionů euro, byla na doporučení UIA zrušena. 

Pozemek, na kterém má vyrůst nová budova knihovny
Pozemek, na kterém má vyrůst nová budova knihovny | Foto: NKP

Soutěž je anonymní a bude probíhat ve dvou kolech. V prvním, jehož uzávěrka je začátkem října, půjde především o ideové řešení stavby. Do druhého postoupí osm projektů. Na jejich dopracování budou mít architekti po oznámení výsledků další tři měsíce. Odevzdávka projektů pro druhé kolo je začátkem února příštího roku. Celkový vítěz bude vyhlášen 3. března 2007.

Vlastimil Ježek, generální ředitel Národní knihovny očekává, že soutěž obešlou minimálně tři stovky architektonických týmů. Taková je prý aspoň zkušenost UIA z obdobných soutěží v zahraničí. Všechny přihlášené návrhy budou veřejnosti představeny na výstavě od 24. března do 29. dubna příštího roku.

Členy mezinárodní poroty, která bude rozhodovat o vítězi, jsou britská architekta Zaha Hadid, jediná žena, která dosud získala prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu, francouzský architekt Dominic Perrault, který v soutěži bude zastupovat UIA, jinak též autor francouzské Národní knihovny v Paříži.

Zeleně vyznačena plocha pro vlastní budovu, fialově bezprostřední okolí a sousední pozemek, který bude tvořit předpolí knihovny na straně u výjezdu z tunelu městského okruhu a v budoucnu by mohl být využit pro další dostavbu
Zeleně vyznačena plocha pro vlastní budovu, fialově bezprostřední okolí a sousední pozemek, který bude tvořit předpolí knihovny na straně u výjezdu z tunelu městského okruhu a v budoucnu by mohl být využit pro další dostavbu | Foto: NKP

Dále v ní zasednou německá architektka Irene Wiese-von Ofen jako zástupkyně UNESCO, česko-britská architektka Eva Jiřičná, mexický architekt José Grinberg, český architekt Petr Bílek, primátor Prahy Pavel Bém a ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Nová budovy Národní knihovny má vyrůst na pražské Letné v prostoru mezi třídou Milady Horákové, ulicí Na Špejcharu a plánovaným vyústěním tunelu městského okruhu. Jde o severozápadní cíp letenského parku, kde se dnes nachází točna tramvají.

Semafor schematicky znázorňující organizační uspořádání knihovny. Zelené představuje služby a fondy volně přístupné, červená naopak fondy podléhající nejpřísnější ochraně
Semafor schematicky znázorňující organizační uspořádání knihovny. Zelené představuje služby a fondy volně přístupné, červená naopak fondy podléhající nejpřísnější ochraně | Foto: Aktuálně.cz

Pozemek poskytlo za zvýhodněnou cenu Hlavní město Praha a podporu stavby již dříve deklarovala vláda i parlament. "Umístění knihovny do prostoru Letné je městotvorný prvek. Je to způsob, jak otevřít Letnou pro další rozvoj Prahy," řekl při slavnostní tiskové konferenci náměstek primátora Jan Bürgermeister.

V souvislosti se složením poroty se v architektonických kruzích objevily hlasy, že vyhlašovatel soutěže chce, aby v ní zvítězil česko-britský architekt Jan Kaplický; se Zahou Hadid i Evou Jiřičnou jej pojí dlouholeté přátelství.

Vlastimil Ježek to jednoznačně odmítá:  soutěž je podle něj anonymní a porotci jsou natolik respektovanými osobnostmi, že není důvod předpokládat, že by se při výběru řídili jinými než odbornými kritérii.

 

Právě se děje

Další zprávy