Karlštejn je otevřený i zimním návštěvám

27. 12. 2005 8:00
Karlštejn - Přes 500 lidí, z toho polovina cizinců, včera využilo otevření prvního návštěvnického okruhu na hradě Karlštejn na Berounsku.

Okruh, který nabízí interiéry Císařského paláce či Mariánské věže, bude otevřen do 8. ledna 2006, nová sezona na hradě začne 1. března.

"Chceme tímto termínem vyjít vstříc především lidem, kteří navštíví na Vánoce a Silvestr Prahu a chtějí se jet podívat někam z města," uvedl kastelán J. Kubů.

Návštěvníci si mohou mimo jiné prohlédnout Mariánskou věž, ve které byly letos ukončeny velké opravy statiky stropů. Byly součástí největšího stavebního zásahu na hradě po přestavbě na konci 19. století. Od roku 1997 na Karlštejně ročně do oprav stropů a podlah investovali pět až deset milionů korun. "V příštím roce nás mimo jiné čeká oprava omítek, na kterou jsme si komerčními akcemi typu koncertu popových hvězd nebo party pro zaměstnance pojišťovny vydělali jeden milion korun," uvedl kastelán.

Do 8. ledna je hrad otevřen denně s výjimkou 2. ledna od 09:00 do 15:00. Celkově si od začátku roku na hrad našlo cestu přes 273.000 lidí. Je to zhruba o 5000 méně než loni.

Gotický hrad Karlštejn založil v roce 1348 český král a římský císař Karel IV. Hrad proslavený filmem Noc na Karlštejně nabízí dva návštěvnické okruhy. První zavede návštěvníky do interiérů Císařského paláce či Mariánské věže. Druhý zahrnuje například návštěvu kostela Panny Marie, lapidária s historickými koulemi používanými při dobývání hradu husity v roce 1422 či kapli sv. Kříže. Tam se nachází soubor 129 deskových obrazů
Mistra Theodorika.

 

Právě se děje

Další zprávy