Kapela DVA vyhrála nezávislého herního Oscara

Karel Veselý
8. 3. 2012 10:00
Cenu jim přinesla hudba k adventuře Botanicula
Botanicula
Botanicula | Foto: Aktuálně.cz

San Francisco, Praha - Česká skupina DVA převzala v noci na čtvrtek cenu IGF za nejlepší zvukový doprovod k počítačové hře Botanicula. Tyto trofeje oceňují inovativní počiny na poli vývoje počítačových her a uděluje je Independent Games Festival, jehož letošní ročník se tento týden koná v San Franciscu.

Hra Botanicula českého studia Amanita Design byla nominována také v hlavní vizuální kategorii, ale z výhry se raduje duchařská vizuální novela Dear Esther britského studia thechineseroom.

Machinarium
Machinarium | Foto: Aktuálně.cz

Botanicula je logická adventura stylu point'n'click („zaměř a klikni") z dílny výtvarníka a animátora Járy Plachého a pražského studia Amanita Design. Na své vydání ještě čeká, ale už teď sbírá úspěchy u odborníků. Navazuje na inovativní logické hry Samorost či veleúspěšné Machinarium, které v roce 2009 získalo právě cenu IGF za nejlepší vizuální počin.

V novince Amanita Design je pět roztomilých stromových příšerek ovládaných hráčem, které mají zachraňovat semínko jejich domovského stromu před zlými parazity. Dvojice DVA ke hře Botanicula vytvořila hudbu, která se podle Báry Kratochvílové v množství rovná asi šesti celovečerním filmům. Přesně tolik levelů musí hráč zdolat.

„Je to pro nás zlomová zkušenost v tom, že zde využíváme celý náš stylový rejstřík od ambientních a minimalistických ploch přes samplované autentické zvuky z přírody až po cirkusové a kabaretní šramly," říká půle dua. Práce na hře trvala rok. „Honza si na tom dobře nacvičil míchání filmové hudby, já zase dabing k animovaným večerníčkům," dodává Kratochvílová.

Čtěte také:
Češi jsou indiáni Evropy, říkají DVA hudební kutilové
Floex: Lidé si navykli hudbu jen proklikávat

Materiál ze hry Botanicula by měl vyjít i v podobě klasické desky, podobně jako je dostupná hudba k Samorostu a Machinariu od Tomáše Dvořáka/Floex.

DVA si získali pozornost domácích posluchačů i kritiky albem Fonók z roku 2008. Jejich originální „folklór neexistujících národů" doplněný jejich vlastním imaginativním jazykem uvedl do domácí alternativy multižánrový mix vycházející z poetiky kabaretu, absurdního divadla i freakfolku.

DVA
DVA | Foto: Aktuálně.cz

Album vzbudilo pozornost i v zahraničí, dostalo se do renomovaného žebříčku World Music Charts Europe a získalo ocenění album měsíce v pořadu hudebního redaktora BBC Charlieho Gilletta. Předloňské druhé album hudebních kutilů nazvané Hu pro změnu neslo podtitul „pop z neexistujících rádií". Kromě regulérních alb mají za sebou DVA také hudbu k divadelním představením, rozhlasovým hrám nebo filmům (Vše pro dobro světa a Nošovic).

Ceny IGF se udělují od roku 1998 a vznikly na podporu inovativních vývojářských projektů. Přehlídka nezávislých her vznikla jako obdoba filmového festivalu Sundance a jeho obliba a prestiž odráží rostoucí vliv menších firem věnujících se počítačovým hrám. Jejich novátorské postupy jsou často v opozici vůči velkým vydavatelů, kteří sází na jistotu v podobě zaběhlých herních konceptů.

Nezávislé hry už nejsou doménou jen osobních počítačů, ale šíří se i na herní konzole. Příkladem úspěšné štiky v rybníce velkých firem je právě české studio Amanita Design, jejíž hra Machinarium vznikla s rozpočtem pouhých tisíc dolarů, ale byla úspěšně přijata na platformách PC, Mac, PS3 i iPad.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy