Kampaň Praha-město literatury je drahá, tvrdí literáti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 10. 2011 16:41
Před sídlem magistrátu chystají pravidelná autorská čtení

Praha - Básníkovi Janu Těsnohlídkovi mladšímu a kontroverznímu literátovi Milanu Kozelkovi se nelíbí nejnovější projekt Městské knihovny v Praze.

Kampaň Praha - město literatury, jejímž cílem je nalákat Pražany k literatuře a získat pro metropoli prestižní titul Kreativní město literatury (UNESCO), je podle nich neefektivní a drahá. Chystají proto pravidelná autorská čtení před sídlem magistrátu. Vedení knihovny kampaň brání jako účelnou.

Částka ve výši 4,5 milionu korun, kterou na kampaň město vyčlenilo, by se podle nich dala využít smysluplněji. Například na podporu zavedených literárních časopisů a organizací, které musí ročně vyjít zhruba s třetinou této sumy. "Jejich přínos je přitom nesrovnatelně větší," řekl Těsnohlídek.

Kampaň Městské knihovny v Praze zpracovala agentura Loosers, která od konce září spustila několik propagačních akcí - v pražském metru se například konalo veřejné čtení cestujícím, ve vybraných parcích jsou nainstalovány reproduktory, odkud zní oblíbené audio-knihy.

Vzpomínky na povinnou školní četbu

Podle Těsnohlídka není na snaze dostat literaturu do ulic nic špatného. Čtením z Haškových či Poláčkových knih ale podle něj organizátoři vyvolají spíš než zájem o literaturu vzpomínky na povinnou školní četbu.

"Akce pravděpodobně může někoho oslovit. Ale mně vadí hlavně volba knih. Je to projekt na klíč, do kterého organizátoři nezapojili literaturu, která tady funguje a žije," řekl uvedl Těsnohlídek.

Samotné vedení Městské knihovny v Praze sice iniciativu básníků respektuje, kampaň ale obhajuje. "Veřejné čtení nikomu zakazovat nemůžeme a ani nechceme. Projekt ale zatím plní své cíle. Tedy zaujmout lidi na ulicích a ukázat jim, že s knihou se mohou potkat i jinde než v knihovně či knihkupectví," sdělila mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Odpolední středeční čtení by se podle organizátorů měla na Mariánském náměstí konat pravidelně. "Zatím nevíme, jestli jednou týdně či jednou za 14 dní. Nepůjde o žádné dlouhé proslovy, ale o autorská čtení a rozdávání letáků. Aby bylo jasné, že se literatura dá propagovat i bez finanční podpory magistrátu," dodal Těsnohlídek. Akci přislíbil podporu i básník Lubor Kasal či překladatel a literát Ondřej Budeus.

 

Právě se děje

Další zprávy