K jubileu vyjde kniha o Jiřím Černém

ČTK
22. 2. 2006 11:30
Praha - Připravovaná kniha rozhovorů nazvaná Kritik bez konzervatoře přiblíží osudy i názory hudebního publicisty Jiřího Černého.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Kniha se na pultech objeví nejpozději v dubnu.  "Je to také obraz české populární hudby posledních 40 let, protože Černý byl její velice důležitou součástí," prohlásil Jaroslav Riedel, jenž rozhovory s Černým - který  v v sobotu oslaví 70. narozeniny - pořídil. "Už jako poměrně mladý dostal na velice prestižní místo redaktora v Mladém světě."

Černého pozici pak posílila v 60. letech mimořádně sledovaná rozhlasová hitparáda 12 na houpačce. "Oproti akademickým kritikům psal daleko živějším jazykem, dokázal hudbu zpřítomnit," konstatuje Riedel. "Psal o nových trendech a rockové hudbě, kterou bral naprosto vážně; nesnažil se ji zlehčovat jako přechodnou záležitost."

Kniha je podle Riedla přínosná dokumenty, z nichž mnohé se dočkají prvního zveřejnění. Autor při přípravě k dispozici celý Černého archiv. Publikace tak přinese i řadu informací o českých zpěvácích, zmapuje dějiny někdejšího časopisu Melodie i vznik Rock & Popu, jehož byl Černý prvním šéfredaktorem.

Černý se nyní věnuje projektům pro rozhlas, stále přispívá do novin a časopisů. Má vlastní internetové stránky, na kterých prezentuje svou publicistickou práci.

 

Právě se děje

Další zprávy