Jsme na cestě. A vy? ptají se umělci v MeetFactory

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 6. 2014 13:40
V galerii pražské MeetFactory vystavují mladí i etablovaní výtvarníci ve společné expozici nazvané Cesta.
Darina Alster, Veronika Slámová: Cesta, performance.
Darina Alster, Veronika Slámová: Cesta, performance. | Foto: meetfactory

Praha - Motiv cesty jako umělecká inspirace je společný vystavujícím v nové expozici pražské MeetFactory. Pro mezinárodní výstavu vznikla řada nových děl, která se objeví po boku kanonických prací, jako je film The Right Way od autorské dvojice Peter Fischli a David Weiss nebo projekt Benátky Františka Skály.

"Mapujeme posuny cest umělců nejmladší i již mezinárodně etablované generace do rovin performance nebo konstruovaných příběhů, instalace volně navazující na formy minimalismu a land-artu. Expozice zpracovává téma pohybu v současném umění, ale také pnutí mezi místem vzniku a místem prezentace, prostorem uvnitř a prostorem venku," říká kurátorka Karina Pfeiffer-Kottová.

Výstava představuje fotografie, filmy, videa, malby, prostorové a zvukové instalace i intermediální projekty, které v mnoha případech experimentují s tradičním rozvržením a hranicemi galerijního prostoru. Divákům nabízí vedle běžné návštěvy galerie i možnost popřemýšlet nad vlastní touhou nezůstávat na jednom místě.

Ukáže, že cesta zachycená v uměleckém díle může být pojata jako surrealistický návrat do minulosti, fyzikální zkoumání povětrnostních podmínek za jízdy autem, kolektivní sbírání artefaktů, nebo třeba skok padákem. Může se zhmotňovat do monumentálních instalací, nebo zůstat v rovině osobní vzpomínky naznačené skrze subtilnější média.

Výstava nazvaná Cesta potrvá do 22. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy