Josef II. na poli. Začala poslední výstava v brněnském paláci před jeho rekonstrukcí

ČTK ČTK
24. 9. 2022 16:02
Jako výpravu ke kořenům svých sbírek pojala Moravská galerie v Brně novou výstavu, která je od pátku k vidění v Místodržitelském paláci. Přibližuje historii někdejší Obrazárny Moravského zemského muzea, včetně vybraných děl.

Mnohé obrazy jsou nově zrestaurované, některé se dostaly z depozitářů po desítkách let. "Snažili jsme se vybrat díla, ke kterým se podařilo zjistit nějaké zajímavosti nebo příběh," říká kurátor Petr Tomášek.

Moravská galerie vznikla roku 1961 spojením právě Obrazárny Moravského zemského muzea a brněnského Uměleckoprůmyslového muzea. Sbírka obrazárny byla utvářena již od roku 1817, z různých zdrojů se do ní dostávaly starší práce, později také umění 20. století.

Návštěvníci zhlédnou například obrazy Emila Filly nebo Únos Proserpiny od Franze Antona Maulbertsche. Uvidí také donedávna opomíjenou malbu znázorňující císaře Josefa II. orajícího na poli u Slavíkovic na Vyškovsku od německo-moravského výtvarníka Carla Maria Thumy z roku 1899. Ta byla pro své téma, rozměrný formát a nakonec i pro velmi špatný stav po většinu 20. století ukryta v depozitáři. Zrestaurovaná teď dominuje výstavnímu prostoru.

Výstava nazvaná jednoduše Moravská zemská obrazárna je výsledkem tříleté vědecké spolupráce, doprovází ji obsáhlá publikace, leporelo s ilustracemi Alexeye Klyuykova a možnost prohlížet zdigitalizovaný archiv obrazárny ve veřejné databázi. "Tyto materiály byly dosud obtížně přístupné jak pro odborníky, tak pro uměnímilovnou veřejnost," dodává ředitel Moravské galerie Jan Press.

Návštěvníci zde mohou také hledat mouchy, respektive mouchu. Restaurátoři ji objevili při zkoumání malby svatého Jeronýma z dílny vlámského malíře Ambrosia Bensona. Jde o mistrný klam oka. "Takové detaily sloužily jako důkaz dokonalých schopností malíře a měly znejistit diváka natolik, že se v krajním případě pokusil mouchu z obrazu odehnat," vysvětluje kurátor Tomášek.

Přehlídka potrvá do 1. ledna. A je posledním počinem v Místodržitelském paláci před tím, než bude budova na rok uzavřena kvůli částečné rekonstrukci. První etapa opravy architektonicky cenné barokní stavby s pestrou historií se dotkne nádvoří a části interiérů. Vyžádá si dočasné omezení provozu a investici kolem 80 milionů korun. Peníze už galerie získala z evropských fondů.

"Od začátku tohoto roku jsme redukovali projekt kvůli nárůstu cen. Nyní připravujeme podklady pro výběrové řízení na generálního zhotovitele," přibližuje ředitel galerie Press. Hotovo by mělo být na přelomu let 2023 a 2024.

Na celkovou rekonstrukci budovy zatím peníze chybí. Asi před deseti lety činily odhadované náklady okolo půl miliardy korun, nyní by to bylo víc. I proto se galerie zřizovaná ministerstvem kultury rozhodla opravit za evropské peníze alespoň něco, konkrétně nádvoří. "Tím bychom chtěli také ukázat potřebnost rekonstrukce a kontrast opraveného nádvoří s venkovní fasádou," doplňuje Press.

Místodržitelský palác v centru Brna je součástí původně středověkého klášterního areálu kolem kostela svatého Tomáše. Po josefínských reformách zde sídlily státní, zemské a stavovské úřady, po roce 1918 také zemský prezident. Za komunistické totality palác využívalo muzeum dělnického hnutí, po listopadu 1989 připadl Moravské galerii, která zde má část stálých expozic i prostory pro dočasné výstavy, galerijní knihkupectví a kavárnu.

 

Právě se děje

Další zprávy