Jo, ještě jedna věc... Který je nejlepší díl Columba?

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
27. 6. 2011 16:33
Hlasujte o nejlepších epizodách s Peterem Falkem
Snímek z roku 2002 zachycuje Petera Falka na premiéře v Los Angeles.
Snímek z roku 2002 zachycuje Petera Falka na premiéře v Los Angeles. | Foto: Reuters

Beverly Hills - Popularita amerického seriálu Columbo byla zřejmě v posledních letech větší v Evropě než v Americe. Alespoň tak se dá soudit z toho, jak dlouho vydržely zprávy o úmrtí představitele Petera Falka v zahraničních agenturách na prvních místech.

Zvláště v zemích bývalého socialistického bloku měl seriál Columbo zvláštní postavení. Šlo o jeden z mála západních seriálů, který se mohl vysílat v televizích - i z toho důvodu, že víceméně zapadal do profilu socialistického umění, kdy hrdina z lidu svou chytrostí poráží naduté a zkorumpované kapitalisty a buržoazní dekadenty.

Čtěte také

Seriál přitom divákům předváděl i okázalý luxus, v němž si žije americká smetánka, a uspokojoval tak touhu "dotknout se západního světa".  Díky Columbovi měli diváci v socialistickém bloku - a zvláště Československu, kde se smělo promítat amerických děl mnohem méně než v okolních státech - i možnost vidět průřez americkou společností a vstřebat mnoho sociologických detailů (oblečení, účesy, vybavení domů).

A to bez toho, aniž by je seriál oslovoval politicky a cokoli jim vnucoval. Spokojeni tak byli cenzoři i publikum. Podobnou roli, byť s mnohem naturalističtějším vhledem do ulic velkoměsta, sehrával i seriál Kojak.

Columbo byl i v amerických televizích vysílán nepřetržitě 35 let; od roku 1968 do roku 2003. Záměrnou neakčností a maximální přehledností pochopitelně více vyhovoval starší generaci diváků, ale jeho vypravěčské kvality, nápaditost zápletek a skvělé herecké výkony - nejen Petera Falka, ale i jeho protihráčů - oslovovaly nadčasově i mladší publikum. V Columbovi bylo ukryto něco univerzálního.

Po Falkově smrti se kromě nekrologů objevily i žebříčky nejlepších epizod legendární série. Nabízíme vám jeden z nich; u názvu epizody je uvedeno pořadí. Na vrchol se dostal příběh se známým představitelem columbovských pachatelů Patrickem McGoohanem coby velitelem akademie plukovníkem Rumfordem, který chce vraždou zabránit zrušení školy.

Hlasujte, jaké by bylo pořadí podle vás, případně nabídněte čtenářům v diskusi pod článkem své tipy na nejlepší díly i názory na seriál.

 

Právě se děje

Další zprávy