Jiřímu Davidovi ukradli na Václaváku slepeckou hůl

Radek Wohlmuth
23. 8. 2007 9:30
Sculpture Grande se potýká s útoky vandalů

Praha - Ambiciózní přehlídku monumentálních soch a objektů ve veřejném prostoru Sculpture Grande, která se letos už popáté koná v centru Prahy, pravidelně provázejí útoky vandalů.

Výjimkou není ani letošní rok. Tentokrát se situace zdá být tristní o to víc, že kurátoři ve snaze vsadit na kvalitu omezili počet děl na minimum, takže procentuálně se škody zřejmě vyšplhají nejvýš ze všech ročníků, které se tady zatím konaly. Poprvé se také stalo, že vystavené dílo někdo ukradl.

Vandalové o sobě dali vědět v podstatě ihned po vernisáži, která byla 20. června. Pořadatelé vzápětí museli "uklidit" z ulice poškozené "fetišistické" pítko v podobě amputované nohy, jehož autorem je Rakušan Erwin Wurm. Z hlavního pražského korza ulice Na Příkopě se muselo přestěhovat do "chráněného" areálu hotelu Josef.

Za pár dní někdo poničil další dva z vystavených objektů. Řádění tehdy odnesly Houby od švýcarské umělkyně Sylvie Fleury instalované v blízkosti Staroměstské radnice, kterým vandalové urazili klobouky, a čuník na skokanském můstku na náměstí Republiky od Jana Kadlece. Ten je vystaven v rámci soutěžní přehlídky pro mladé autory, která je letos součástí výstavy poprvé. Práce prošly rekonstrukcí a zůstaly na svých místech.

Petra Hanzlíková tehdy pro ČTK za pořadatele výstavy uvedla, že tam, kde jsou díla rozmístěna, působí bezpečnostní služba. I přesto byly objekty poškozeny ještě několikrát. Ve Vězeňské ulici byl pro jistotu obehnán řetězem i elegantní obří střevíček s vymalovanou Botticelliho Venuší uvnitř od francouzského umělce Jeana-Jacquese Oryho.

Foto: Aktuálně.cz

Jediným českým umělcem, který byl vyzván zúčastnit se hlavní expozice, je ex-tvrdohlavec Jiří David, momentálně vedoucí katedry volného umění na pražské VŠUP. Jako jediný dostal dokonce prominentní místo na ose Václavského náměstí, kde se předchozí ročníky většinou konaly. Vystavil tam šestimetrovou slepeckou hůl, o jejímž významu mohli kolemjdoucí přemýšlet až do úterního večera. Ve středu už po ní podle informací České televize zbyl jen pahýl. V noci jí někdo dvě třetiny odšrouboval a odnesl.

Podle posledních informací přímo od autora Slepecké hole Jiřího Davida se krádež udála dokonce dřív, než uvedla ČT. Přestože ho organizátoři informovali, že k ní došlo v noci na středu, on sám má fotografický důkaz toho, že jeho objekt na místě nebyl už 19. srpna.

"Dost mě to štve," vyjádřil se Jiří David pro Aktuálně.cz. "Teď nejde o pojištění, ale byla za tím spousta práce a hlavně, ta hůl se měla vystavovat dál. Měla se objevit na podobné výstavě v Liberci." Ani tam ovšem nejsou vystavená díla v bezpečí, právě přehlídku na severu Čech nepřežila jedna z prací Aleše Veselého.

Ve středu po poledni byla věc předána policii. Podle informací Aktuálně.cz by mělo vyšetřování pomoci právě umístění objektu v samém centru Prahy, které je hustě monitorováno kamerovým systémem. Jedna z kamer se má nacházet v těsné blízkosti místa, kde k trestnému činu došlo. Nezbývá než doufat, že policie bude stejně úspěšná jako před čtrnácti dny v případě zatýkání členů umělecké skupiny Ztohoven.

 

Právě se děje

Další zprávy