Jiří Suchý v pražské galerii vystavuje s Janem Homolou z kapely Wohnout

Jiří Suchý v pražské galerii vystavuje s Janem Homolou z kapely Wohnout
Jiří Suchý na vernisáži výstavy Pelmel v pražské Galerii 1.
Jan Homola na vernisáži výstavy Pelmel v pražské Galerii 1.
Jiří Suchý na vernisáži výstavy Pelmel v pražské Galerii 1.
Chlapec podává růži Jiřímu Suchému, který s Janem Homolou pózuje na vernisáži výstavy Pelmel.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
3. 6. 2020 10:00
Společná výstava divadelníka a zakladatele Semaforu Jiřího Suchého s muzikantem Janem Homolou začala toto úterý v Galerii 1, kterou ve Štěpánské ulici provozuje Městská část Praha 1. Přehlídka nabízející díla dvou generačně i umělecky odlišných tvůrců potrvá do 27. června.

Vernisáž uvedl osmaosmdesátiletý Jiří Suchý krátkým proslovem. Podle něj je vidět setkání dvou generací i v tom, jak rozdílně jsou oba oblečení. "Já jsem klasický kravaťák," uvedl dobře naladěný divadelník.

Třiačtyřicetiletý Jan Homola byl v tričku. Suchý s ním pak zahrál a zazpíval píseň Hluboká vráska (Naraž si bouřku do čela).

"Napadlo mě to loni, když se pan Jiří Suchý, jehož tvorbu dlouhá léta velice obdivuji, pochvalně vyjádřil k obrazům mého art partnera Jana Homoly, s nímž máme společný projekt Art332. Jako jeho kurátorku mě velice potěšilo, že pan Suchý navštívil naši výstavu, setkal se s Janem a osobně si vyměnili grafiky," vysvětluje vznik výstavy její kurátorka Renáta Mužíková.

Podle ní spolu tvorba obou autorů koresponduje. "Oba ve svém díle sondují lidské osudy po svém, s fantazií, vtipem, nadsázkou a jejich rukopis je velice osobitý a poznatelný," míní. "Průřez tvorbou zakladatele legendárního Semaforu a kultovní osobnosti naší kulturní scény Jiřího Suchého a výrazného reprezentanta punkrocku, muzikanta, dobrodruha, skejťáka, spoluzakladatele kapely Wohnout a velice osobitého výtvarníka Jana Homoly jistě zaujme a osloví," doplňuje.

K názvu výstavy Pelmel dodává, že "celoživotní umělecký projev obou pánů není jednostranný, pohybují se v různých sférách umění, je to tedy všehochuť života".

Jiří Suchý se podobně jako zesnulý spoluzakladatel Semaforu Jiří Šlitr věnuje i výtvarné tvorbě. Vytváří grafiky, často se inspiruje divadelním prostředím, písničkami a filmy, které se Šlitrem produkovali.

Šlitr si do skicáku maloval záznamy z cest, portrétoval kolegy a přátele, jeho obrázky měly i erotické náměty. Maloval tužkou a tuší, později objevil barevné fixy. Jeho výtvarnou tvorbu na přelomu loňského a letošního roku obsáhle představila výstava v pražské Galerii Pellé.

Muzikant a vystudovaný loutkář Jan Homola, který se svým bratrem Matějem založil skupinu Wohnout, svou první výstavu obrazů z projektu Art332 uvedl s Mužíkovou před dvěma lety v Mánesu.

 

Právě se děje

Další zprávy