Jiří Fajt se ujme vedení Národní galerie. Někdy do léta

ČTK ČTK
28. 2. 2014 16:18
Řešení situace v Národní galerii si stanovil ministr kultury Daniel Herman jako jednu z priorit.
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Historik umění Jiří Fajt se ujme funkce ředitele Národní galerie v Praze začátkem května či června. Dohodl se na tom s ministrem kultury Danielem Hermanem. Do jeho nástupu je potřeba doladit několik věcí, mimo jiné i Fajtovo pedagogické angažmá v zahraničí.

Bývalý ministr Jiří Balvín termín Fajtova nástupu několikrát odložil, poslední předpoklad byl 1. červenec letošního roku.

V horizontu měsíců

Herman řekl, že jinou variantu řešení neobsazeného místa generálního ředitele NG než tu, že se jej dříve či později ujme Fajt, v současné době nevidí.

"Velmi si pana docenta vážím a považuji ho za přední osobnost na naší umělecké odborné scéně. To, že je jako Čech schopen obstát v tom ne úplně jednoduchém zahraničním akademickém prostředí, je významnou přidanou hodnotou," řekl Herman.

V otázce NG a názorech na to, kudy by se měla tato instituce ubírat, podle něj našli s Fajtem "velmi výraznou míru rezonance". Přesný termín Fajtova nástupu do NG zatím stanoven nebyl.

"Ke svému nástupu mohu říct, že to jistě nebude k 1. červenci, to je ten nejzazší možný termín, budeme se snažit, abych mohl nastoupit dřív," řekl Fajt. "Rád bych pana ministra velmi detailně informoval o svých budoucích krocích, abychom se vyhnuli případným budoucím nedorozuměním," doplnil.

Svůj nástup do úřadu tedy vidí "v horizontu týdnů, spíš měsíců". "Neumím si představit, že bych nastoupil do dvou měsíců. Myslím si, že buď to bude k 1. květnu, nebo k 1. červnu," upřesnil.

Chybné odvolání i výběr

Řešení situace v Národní galerii si ministr Herman stanovil jako jednu z priorit ještě před nástupem do své funkce. Jednu z největších tuzemských sbírkových a výstavních institucí už téměř rok vede jen pověřený ředitel poté, co loni v dubnu tehdejší ministryně Alena Hanáková odvolala z jejího čela Vladimíra Rösela.

V době, kdy již byla její vláda v demisi, pak jmenovala do čela NG Fajta - rozhodla se k jeho jmenování bez konkurzu, za což sklidila kritiku části odborníků. Podle jejího záměru se měl funkce ujmout od září, v létě se ale Fajt dohodl s tehdy novým ministrem úřednické vlády Jiřím Balvínem na nástupu od 1. ledna.

V létě se spekulovalo o tom, že stejně jako Balvín odvolal nového ředitele Národního divadla Jana Buriana, plánuje odvolat také Fajta. Po aféře v divadle tak ale neučinil. V prosinci však Fajtův nástup odložil na letošní pololetí.

Připravoval se na leden

Fajt si sice stěžoval, že je takové ministrovo rozhodnutí pro něj novinkou a že již připravoval i své spolupracovníky na nástup v lednu, ale opět na Balvínův návrh přistoupil s tím, že čeká na partnera v podobě nového ministra kultury.

Balvín podle něj svými návrhy řešil situaci, do níž se dostal, kdy určitá část odborné veřejnosti tlačila na Fajtovo odvolání, jiná, podle Fajta větší, zase po ministrovi požadovala, aby do personálních otázek v NG již nezasahoval.

Národní galerii po odvolání Rösela vede jako pověřený ředitel šéf Sbírky starého umění Vít Vlnas.

 

Právě se děje

Další zprávy