Další hlasy na Fajtovu podporu přicházejí z Amsterdamu, Los Angeles nebo Paříže

Daniel Konrád Daniel Konrád
19. 4. 2019 13:30
Ze zahraničí stále přibývá hlasů na podporu odvolaného ředitele Národní galerie Jiřího Fajta.
Jiřího Fajta (na snímku) včera odvolal ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk.
Jiřího Fajta (na snímku) včera odvolal ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk. | Foto: Lukáš Bíba

Aktualizováno (25. 4.): Už 33 ředitelů světových muzeí připojilo své podpisy pod dopis vyjadřující podporu Jiřímu Fajtovi. V uplynulých dnech mezi signatáři přibyli Axel Rüger, ředitel Van Goghova muzea v Amsterdamu, Timothy Potts z Gettyho muzea v Los Angeles nebo Marina Lošaková, ředitelka Státního muzea výtvarných umění Alexandra Sergejeviče Puškina.

Mezi signatáři dopisu jsou rovněž ředitelé Muzea moderního umění města Paříže nebo francouzské státní organizace Réunion des musées nationaux, která zastřešuje výstavní pavilon Grand Palais v Paříži. Nepřidalo se naopak pařížské Centre Pompidou, o jehož sblížení s Národní galerií usiluje premiér Andrej Babiš za ANO.

Celé znění dopisu na svých stránkách publikovaly Státní umělecké sbírky Drážďany.

Původní zpráva (19. dubna): Dvanáct ředitelů předních světových výtvarných institucí včetně Metropolitního muzea umění v New Yorku, londýnské Tate Britain nebo Uměleckohistorického muzea ve Vídni ve čtvrtek zaslalo dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO). Vyjadřují v něm "údiv a hrůzu" nad vyhazovem Jiřího Fajta z čela Národní galerie.

Taková míra mezinárodní solidarity s ředitelem zdejší instituce je v české kultuře po roce 1989 výjimečná. Odchody Fajtových předchůdců Milana Knížáka či Vladimíra Rösela podobné výroky neprovázely.

Fajta, který byl ve funkci pět let, ve čtvrtek ráno odvolal ministr kultury Antonín Staněk za ČSSD. Zdůvodnil to ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými i manažerskými pochybeními včetně smlouvy, kterou Fajt uzavřel s Národní galerií na dramaturgickou koncepci výstav loňského osmičkového roku.

Jiří Fajt argumenty odmítl jako zástupné, ministrův krok považuje za politický a ve smlouvě nespatřuje problém, neboť podobné dokumenty podepisují také kolegové z jiných příspěvkových organizací ministerstva kultury.

Teď se za Fajta postavili ředitelé světových muzeí. Signatáři dopisu jsou například Marion Ackermannová coby ředitelka Státních uměleckých sbírek Drážďany, Maria Balshawová neboli ředitelka londýnských muzeí Tate, Sabine Haagová z Uměleckohistorického muzea ve Vídni, šéf Britského muzea Hartwig Fischer nebo Max Hollein, ředitel Metropolitního muzea umění v New Yorku.

K dalším signatářům patří ředitelé švýcarského Kunstmuseum Basel, Národní galerie v Singapuru, houstonského Museum of Fine Arts, varšavské Zachęta Narodowa Galeria Sztuki, katalánského Musea Nacional d'Art de Catalunya, belgického Musées royaux des Beaux-arts de Belgique a australské Art Gallery of New South Wales.

"Muzea níže podepsaná se dlouho těšila výtečným vztahům a intenzivní spolupráci s Národní galerií, které inicioval Jiří Fajt a dále je rozvíjel svou expertizou," stojí v úvodu dopisu, který má Aktuálně.cz k dispozici.

Ředitelé v něm vyzdvihují Fajtovu "hlubokou znalost sbírek Národní galerie, nesmírnou vědeckou odbornost a vynikající komunikační schopnosti", které byly pro spolupráci české instituce se světem "nepostradatelné".

Ve dvoustránkovém listě signatáři vysvětlují, že si Fajta váží jako "mimořádného ředitele muzea a excelentního vědeckého pracovníka", jenž Národní galerii otevřel širší veřejnosti, oslovil nové publikum, založil dnes již pravidelné hromadné vernisáže výstav známé jako grand opening nebo uspořádal přehlídky významných světových autorů jako Gerharda Richtera, Aj Wej-weje, Kathariny Grosseové, ale také Čechů Františka Kupky, Josefa Koudelky či Magdaleny Jetelové.

"Fajtovi se též podařilo ztrojnásobit počet návštěvníků Národní galerie. Díky těmto úspěchům je na mezinárodní muzejní scéně vnímán jako široce uznávaný a vážený kolega," stojí v dopisu.

"Propuštění Jiřího Fajta bylo jeho kolegy ve světě přijato s velkým rozhořčením. Pan Fajt má širokou mezinárodní síť, která ho oceňuje a podporuje. Tímto dopisem bychom chtěli vyjádřit náš údiv a hrůzu nad propuštěním Jiřího Fajta," končí dopis zaslaný na Úřad vlády České republiky a adresovaný premiéru Andrejovi Babišovi.

Reakce premiéra a ministra kultury

Ten řekl týdeníku Respekt, že pokud dopis dostane, postoupí ho ministrovi kultury k vyjádření. "Ministr mi odvolání (Jiřího Fajta) oznámil v přitomnosti pana Hamáčka a zdůvodnil ho transakcemi pana ředitele v jeho prospěch, a zároveň mě informoval, že podal trestní oznámení," dodal Babiš.

Ministr kultury Antonín Staněk za ČSSD, který chtěl výměnou ředitele "stabilizovat Národní galerii", jak včera prohlásil, tento pátek odpoledne pro reakce Fajtových kolegů vyslovil pochopení. Fajta rovněž považuje za významnou uměleckou osobnost, podle Staňka však není možné, aby "svým osobnostním selháním poškozoval jméno České republiky mezinárodně", jak řekl.

"Domnívám se, že i signatáři vámi zmíněného dopisu přehodnotí svůj vztah k panu Fajtovi, až se dozvědí, že si přivlastňoval peníze na úkor svých podřízených," vzkázal ministr, podle nějž Fajt "dlouhodobě a opakovaně porušoval zákon, předpisy a nedbal výtek ani doporučení, a to dávno před mým nástupem do funkce, zřejmě od roku 2016", napsal ministr v reakci pro Aktuálně.cz.

Staňkovi předchůdci, bývalí ministři kultury Daniel Herman za KDU-ČSL a Ilja Šmíd za ANO, však včera oba popřeli, že by za jejich éry kontroly v Národní galerii ukázaly tak závažná pochybení, aby bylo nutné odvolat ředitele. "Kdyby to nebylo tak jednoznačně protiprávní, nikdy bych nesáhnul k tak radikálnímu kroku jako podání trestních oznámení. Média to mohou nazývat 'banánovou republikou', já to ale nazývám 'vládou práva'," dodal Antonín Staněk.

Centre Pompidou a rekonstrukce Veletržního paláce

Aktuálně.cz kontaktovalo i pařížské Centre Pompidou, které má s Národní galerií v dalších letech prohloubit spolupráci. O to se při setkáních s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem zasazoval premiér Andrej Babiš (ANO). "O změně jsme byli informováni, ale Centre Pompidou se zatím ke změnám v Národní galerii nebude vyjadřovat," vzkázal Timothée Nicot z tiskového odboru pařížské instituce.

Národní galerie pod vedením Jiřího Fajta rovněž nedávno vypsala architektonickou soutěž na revitalizaci Veletržního paláce. Podle českého člena komise, historika architektury Zdeňka Lukeše, nyní není jisté, zda soutěž vůbec proběhne. "Netuším, a ostatní porotci jistě také ne, co teď bude dál," řekl Lukeš pro Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy