Ježíš Brian míří na muzikálová prkna

ČTK, Hej
18. 2. 2007 14:00
Londýn - Bývalý Monty Python Eric Idle chystá muzikál podle filmu Život Briana, kultovního snímku někdejší komediální skupiny.
Foto: Česká televize

Idle převedl na pódium další film slavné britské šestice. Poté, co s úspěchem uvedl na Broadwayi muzikál Spamalot inspirovaný filmem Monty Python a Svatý grál, hodlá v červnu představit muzikálovou verzi komedie Život Briana. Nový kus se má jmenovat Žádný spasitel (On je pěkný nemrava), v originále Not The Messiah (He´s A Very Naughty Boy).

foto z filmu Život Briana
foto z filmu Život Briana | Foto: Aktuálně.cz

Premiéra představení, jehož název si autor vypůjčil z legendární hlášky z původního filmu, je ohlášena na festival Luminato v kanadském Torontu. Hudební doprovod obstará Torontský symfonický orchestr pod vedením Petera Oundjiana, Idleova bratrance.

Snímek Život Briana se objevil v kinech v roce 1979 a okamžitě vyvolal velký rozruch. Popisuje příběh Briana Cohena, který se narodil ve stáji hned naproti té, v níž na svět přišel Ježíš, a v dospělosti byl proti své vůli považován za mesiáše.

Podobně jako Kristus skončí na kříži, na rozdíl od něj však za zpěvu písně Vždycky ber život z té lepší stránky (Always Look On The Bright Side Of Life).

Monty Python a Svatý grál
Monty Python a Svatý grál | Foto: Aktuálně.cz

Vtipná satira na legendu o Ježíšovi vyvolala protesty prakticky všech církví světa a v řadě zemí je dodnes zakázaná. Britská stanice Channel Four ji v loňském roce vyhlásila nejlepší filmovou komedií všech dob.

Muzikálovou verzi Idle napsal spolu se skladatelem Johnem DuPrezem, s nímž spolupracoval už na Spamalotu. Ten se na newyorské Broadwayi hraje od roku 2005. Jen během premiérového víkendu vydělal milion dolarů a jeho tvůrci za něj obdrželi tři sošky Tony, považované za nejprestižnější americké divadelní ocenění. Loni jej s úspěchem uvedli i v Británii.

Podrobnosti k obsahu nového muzikálu nechce Idle zatím prozrazovat. "Slibuji, že bude zábavnější než Händel, ale asi ne tak dobrý," glosoval nové dílo v magazínu Variety. Není tak ani jasné, zda v představení zazní slavná závěrečná píseň, která ve své době slavila úspěchy i v hitparádách.

 

Právě se děje

Další zprávy