Jezdci jsou událostí taneční sezony. Silní a svobodní

Jakub Novák
16. 11. 2012 12:26
Recenze představení Jezdci choreografky Lenky Vagnerové
Foto: Viktor Kronbauer

Recenze - Byli tu dávno před námi a budou i dlouho po nás. Na nebi, na zemi i ve vodě, vládci živlu, který obývají. Na lidi nazírají s nadhledem a přesto, že se někteří z nich naučili žít nám po boku, jiní zase nestrpí ani náznak naší blízkosti. Těžko říct, jestli nám ptáci něco mohou závidět; pro lidi naopak představují symbol toho nejcennějšího - svobody a nezávislosti.

Od počátků civilizací do nich lidé projektovali své vlastní představy, vlastnosti a především touhy. A obrátila se k nim i úspěšná česká tanečnice a choreografka Lenka Vagnerová v projektu Jezdci nově vzniklého tanečního souboru Lenka Vagnerová & Company.

Foto: Jan Mikeš

„Projekt Jezdci rozkrývá téma tolerance, schopnosti člověka existovat v symbióze s ostatními živými organismy na naší planetě. Respektovat říši všech bytostí, vážit si jedinečnosti druhů a snažit se o jejich zachování," vysvětluje choreografka tematickou ideu projektu.

Vagnerová představením navazuje na mezinárodně úspěšný a dechberoucí duet Mah Hunt - a Jezdci mají ambice ho v mnohém překonat.

Představení se - podobně jako mnoho jiných - zabývá vztahy. Nejde tu ale o studii dvou lidí, tentokrát máme možnost sledovat živé tvory v rámci jejich prostředí a vzájemných interakcí. Těmi tvory přitom mohou být jak ptáci, tak mnohdy i lidé, jednotlivé vzorce chování jsou zjednodušeny (nikoliv na úkor kvality nebo síly zážitku) natolik, že s nimi může divák operovat podle svého.
Například boj o přežití rodu tak můžete reflektovat zároveň i jako netradiční pohled na rodičovství - ostatně právě tato tématika je v projektu Jezdci akcentována poměrně často.

Foto: Viktor Kronbauer

Pětici tanečníků dokázala Vagnerová pospojovat v jednolitý organismus, který ve vhodných chvílích trhá a maximálně tak využívá schopností každého z nich. Stejně jako v případě představení Mah Hunt, dokázala choreografka protknout vážné scény humorem a celek působí velmi přirozeně a kompaktně.

Foto: Jan Mikeš

Co se týče tance a pohybu samotného je Vagnerová básnířkou s bohatým pohybovým slovníkem a talentem pro inovace i překvapení.

Kdyby měl tuto sezónu vidět člověk jen jedno jediné tuzemské taneční představení, měli by to být Jezdci, kteří zcela nepokrytě aspirují na domácí taneční událost roku.

Jsme zde; mezi vámi. Jsme rychlí, respektujeme vítr. Jsme silní i zranitelní. Rádi vás pozorujeme, vy nás často nevnímáte. Vaše osudy neměníme, vy naše mnohdy ano. Sdílíme stejný svět, ale díváme se na něj z jiné perspektivy. Znamená to, že dokážeme také sdílet stejné hodnoty?

Rozhodně to běžte zkusit zjistit, nápovědu dostanete bohatou a pestrou.

Lenka Vagnerova & Company: Jezdci. Koncept a choreografie: Lenka Vagnerová. Účinkují: Andrea Opavská, Tereza Voříšková/Markéta Frösslová, Ladislav Cmorej, Tomáš Červinka, Pavel Mašek. Světelný design: David Alcorta Ruiz a Michal Kříž (spolupráce s o. s. Tanec Praha v rámci EU projektu M4m).  Hudba: Ivan Acher. Scéna: Anna Solilová, Lenka Vagnerová.  Kostýmy: Anna Solilová, Sára Voříšková. Produkce: ProFitArt. Divadlo Ponec. Premiéra 13. 11. 2012

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy