Je rozhodnuto: Nový Havel bude na Vinohradech

Jitka Gráfová
21. 9. 2007 14:45
Role pro Dagmar Havlovou je jistá, o Třískovi se jedná

Praha - Agentura Aura-Pont uzavřela s Divadlem na Vinohradech smlouvu o uvedení hry Václava Havla Odcházení. Končí tak spory, kdo nový exprezidentův titul v Česku uvede jako první.

Divadlo přislíbilo, že vyjde hereckým požadavkům autora vstříc. To byl hlavní důvod proč ztroskotala jednání s Národním divadlem.

Režií Vinohrady pověří Davida Radoka. Roli Ireny ztvární Dagmar Havlová, scéna rovněž zahájí jednání s Janem Třískou o jeho angažmá v hlavní roli kancléře Riegera.

"K předpokládanému prvnímu uvedení dojde na přelomu května a června, datum oficiální světové premiéry bude oznámeno později," uvedla pro Aktuálně.cz Jitka Sloupová z agentury.

Ještě do konce příštího roku uvidí hru diváci přinejmenším v dalších dvou českých divadlech. O provozovací práva už oficiálně požádalo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, kde by text měl režírovat Havlův dvorní režisér Andrej Krob na nově rekonstruované scéně Besedy. V Jihočeském divadlo v Českých Budějovicích by se hra měla objevit na jevišti Starého divadla.

Zatím první smlouvu na provozování hry v zahraničí uzavře Aura-Pont se Slovenským národním divadlem. "Tam bude hra uvedena rovněž ještě koncem roku 2008 na velké činoherní scéně nové budovy," vysvětluje Sloupová.

Do centra pozornosti médií se nejnovější Havlovo dílo dostalo kvůli dlouhým a neúspěšným jednáním o jeho uvedení v Národním divadle. 

Podle kritiků je Odcházení jedním z nejlepších Havlových opusů a od Národního podle nich nebylo slušné ani chytré, že se dramatikem nedohodli. Ale ani s volbou vinohradské scény nejsou výrazně spokojení: divadlo s odérem poklidné měšťanské scény se podle nich pro Havlův text moc nehodí.

Definitivní verze hry vznikla v červnu. Hra mezitím vzbudila velký zájem i v zahraničí. Přední bohemisté ji již překládají do hlavních světových jazyků a jazyků zemí Visegrádu.

Agentura jedná o licenčních smlouvách  s agenturami v Německu a Itálii, o britskou premiéru pak projevila zájem dvě divadla včetně Royal Shakespeare Company ve Stratfordu, která v 80. letech zaznamenala velký úspěch s Havlovým Pokoušením.

"I v USA, kde hra za Havlova zimního pobytu vznikala, se o americkou premiéru ucházejí tři divadla. Zájem o studium hry projevili i bohemisté, divadla a agentury z Chorvatska, Srbska, Norska, Finska, Švédska, Estonska, Belgie a Holandska," uzavírá Sloupová.

 

Právě se děje

Další zprávy