Jaroslav Róna vystavil nové sny, představy a vize

Kultura ČTK Kultura, ČTK
8. 3. 2013 17:00
Nová díla Jaroslava Róny představuje Galerie Václava Špály
Foto: GVŠ

Praha - Obrazy a sochy Jaroslava Róny z poslední doby vystavuje Galerie Václava Špály v Praze na Národní třídě. Díla s autorovými tradičními náměty, barevností i technikami budou k vidění do 28. dubna.

Róna se léta věnuje svým tradičním tématům - smrti, válkám, starým mýtům, moři, horám i erotickým motivům. "Zatímco ostatní tápou, já jsem svoji cestu nalezl," tvrdí o své tvorbě.

Foto: GVŠ

Stejně jako malíř je známý jako sochař, mimo jiné jako autor pražské sochy spisovatele Franze Kafky. Většina jeho plastik připomíná dávné tajemné pomníky či sarkofágy, fantastické krajiny a města nebo podivné neznámé stroje a mechanismy.

Malíř, sochař, sklářský výtvarník a člen někdejší skupiny Tvrdohlaví vešel do širšího povědomí po filmovém festivalu v Karlových Varech v roce 2002. Spolu s Františkem Skálou a Alešem Najbrtem tehdy (jako již letité trio Tros Sketos) byli protagonisty úspěšné festivalové znělky.

Foto: Aktuálně.cz

"Ve svém úhrnu jsou to díla utkvělých představ, snů a vizí a ovšem především reflexí reality, která na nás každodenně dopadá a útočí. Není ani možné jinak, když stále zřetelněji nabývá platnosti výrok básníka, že budoucnost již není tím, čím bývávala," řekl k současné Rónově výstavě publicista a autor Rónovy monografie Jiří Olič. Podle něj Rónovu tvorbu charakterizuje název jednoho jeho obrazu: Příchod nové doby.

"Ohrožen je v nové době podle tohoto konceptu nejen člověk, ale každý živý tvor, zneužitá genetika vytváří netvory, absolutní moc monstra. Róna zpracovává třeba motiv exekutora, impéria, které prezentuje jako produkt totalitní architektury, jako paprskovitě sbíhající se systém ulic směřujících k hlavnímu sídlu Moci. Róna stále pracuje se svými postavami jako symboly, trvá jeho obdiv ke starým kulturám, k mytickému bezčasí, zároveň ale reaguje na současné dění," tvrdí Olič.

 

Právě se děje

Další zprávy