Japonský tanečník Tanaka vystoupí v Arše

ČTK, MaM
17. 12. 2005 13:00
Praha - V pondělí 19. prosince vystoupí v divadle Archa japonský tanečník a divadelník Min Tanaka, který u nás jako první představil tanec japonské avantgardy butó.

Do pražského divadla se vrací znovu po dvou letech, tentokrát speciálně pro Archu připravil choreografii s andersenovským tématem člověka na okraji společnosti, nazvanou Standing on the Edge (Stát na hraně). Doprovodí ho členové taneční skupiny Tokason - Yasunari Tamai a  Shiho Ishihara. Světelný design vytvoří Ami Tanaka. Vystoupení, které je příspěvkem k sezóně věnované Hansi Christianu Andersenovi, se bude opakovat ještě v úterý 20. prosince.

Min Tanaka se v Praze poprvé představil před 21 lety na tajném vystoupení pro zasvěcenou hrstku diváků. Od té doby si u českého publika získal popularitu především díky vystoupení v klubu Na Chmelnici nebo sérii představení Svěcení jara v Národním divadle.

Tanaka hraje ve filmech

V posledních letech se Tanaka prosazuje také jako herec. Film Tasogare Seibei (Samuraj soumraku, 2002) byl nominován na Oskara a Tanakovi vynesl za herecký výkon cenu Japonské filmové akademie. Nejnovější film Maison de Himiko (Hotel Himiko, 2005), kde hraje nevyléčitelně nemocného majitele hotelu pro gaye, byl s velkým diváckým ohlasem uveden do japonských kin. V současné době spolu s dalšími tanečníky své skupiny Tokason hospodaří na dvou farmách v horách prefektury Jamanaši a v létě na jedné z nich pravidelně pořádá mezinárodní festival Dance Hakushu.

Akce v Arše

Divadlo Archa se letos do oslav 200. výročí narození dánského spisovatele zapojovalo po celý rok. Program andersenovských oslav v Arše byl zařazen do kalendáře jejich ústředí v dánském Odense. Kromě největšího projektu "V 11:20 tě opouštím!" realizovaného s běženci v uprchlickém táboře v Bělé pod Bezdězem-Jezové, který byl součástí vládní kampaně Spolu proti rasismu, se uskutečnila i řada menších projektů.

Z projektu Putování za snem
Z projektu Putování za snem | Foto: Aktuálně.cz

Představení Putování za snem bylo nominováno na Cenu Sazky a Divadelních novin. Performer Petr Nikl ke svému Tanci hraček přidal další představení Svit stínu, režijní tandem Skutr připravil dokument o čerstvé mamince a těhotné tanečnici Duší dítě. V rámci festivalu německého divadla se v Arše představilo Loutkové divadlo z Meiningenu s inscenací Odvážný cínový vojáček.

Celosvětové oslavy 200. výročí narození slavného pohádkáře skončily 6. prosince. Archa v programu ještě pokračuje, kromě Tanakova představení plánuje na březen příštího roku závěrečný andersenovský projekt Sen. Ander. Sen. Připravuje ho režisérka Jana Svobodová s týmem úspěšné inscenace Chat a hudebním skladatelem Michalem Nejtkem.

 

Právě se děje

Další zprávy