Jan Saudek bere útokem konzervativní Rusko

Jiří Just Jiří Just
29. 3. 2013 9:34
Výstava českého fotografa v Moskvě je přístupná od 18 let
Foto: Jiří Just

Moskva - Vystavovat v Rusku provokativní a kontroverzní umění není vůbec jednoduché. Své o tom ví například někdejší vedoucí oddělení nejnovějších směrů Treťjakovské galerie Andrej Jerofejev. Ten byl za uspořádání výstavy Zakázané umění vyhozen z funkce a moskevský soud ho navíc odsoudil za propagaci náboženské nesnášenlivosti k peněžité pokutě.

Na pravoslavné fanatiky, bojující ikonami a pěstmi za očistu Rusi, i výstava aktů může působit jako červený hadr na býka.

Všechny plakáty a materiály, zvoucí na výstavu Saudkových fotografií, proto zdobí hned vedle dámského pozadí symbol mládeži nepřístupno. U vchodu do moskevské Galerie klasické fotografie navíc stojí početná holohlavá ochranka. Pro jistotu, jak říká kurátor výstavy Mark Kobert, aby bylo co nejméně problémů.

Saudek otřásl už SSSR

Saudek si ale v Rusku skandálním nádechem své tvorby reklamu dělat nemusí. Jeho fotografie zde dobře znají.

Foto: Jiří Just

„Jan Saudek je v Rusku velmi známý. Je v Rusku fakticky nejznámějším českým fotografem. Když se řekne Saudek, všichni si pod ním představí právě českou fotografii. Správné by bylo říci, že veřejnost zná jeho jméno a až pak, že je český fotograf," vysvětluje Kobert.

Na výstavě je představen průřez Saudkovou tvorbou. Od raných 60. let po snímky z nového tisíciletí. Největší prostor samozřejmě dostaly portréty před legendární zdí.

„Saudkovy fotografie, které se k nám poprvé dostaly v osmdesátých letech, doslova otřásly Sovětským svazem. Nejen otevřeností, ale samotným přístupem k fotografii a technice. Od roku 1991 mám schované album jeho prací," pochlubil se profesionální fotograf Gennadij, který si vernisáž nenechal ujít.

Slovankám se žádná nevyrovná

O Saudkově popularitě v Rusku svědčí i mimořádný zájem o výstavu jeho tvorby. Jak sdělil sám fotograf, který osobně na zahájení výstavy přijel, plná galerie návštěvníků ho ale překvapila. Stejně jako zájem ruských médií, která s ním a obnaženými dámami na pozadí, dělala rozhovory.

Podzimní tváře a pořady TV Barrandov - Jan Saudek
Podzimní tváře a pořady TV Barrandov - Jan Saudek | Foto: TV Barrandov

V typických slunečních brýlích a rudé košili sedmasedmdesátiletý fotograf doslova kmital mezi 120 vystavenými snímky a novinářům vyprávěl o jejich vzniku. V pauzách mezi dotazy si dobíral místní novinářky a k mírnému zděšení kurátora Koberta se dokonce stihl podepsat na jedné z mála prázdných zdí.

Jak sám Saudek prohlásil, v Rusku byl naposledy v polovině 90. let. Od té doby se Moskva prý změnila k lepšímu.

„Po válce jsem hovořil dobře rusky, protože jsem němčinu nenáviděl. Teď už si toho ale moc nepamatuju," sdělil fotograf, který se s návštěvníky pokoušel hovořit v jejich rodném jazyce.

Foto: Jiří Just

Neopomněl pochválit ani ruské dívky. „Slovankám se žádné holky nevyrovnají. Nehledě na mráz jsem si mohl místní dívky prohlédnout a mohu říct, že jsou opravdu nádherné," s lišáckým úsměvem prohlásil Saudek.

Šok ze Saudka

„S myšlenkou uspořádat výstavu v Moskvě přišel můj ruský partner Konstantin Kinol. Nebylo vůbec jednoduché shromáždit sto dvacet obrazů a přivézt je do Moskvy," uvedl Miro Smolák, spoluorganizátor výstavy a majitel známé Galerie Miro.

Podle Dany Brabcové, ředitelky Českého centra Moskva, není velký zájem o výstavu Saudkovy tvorby tolik překvapující. „Byla jsem přesvědčena, že výstava zde zarezonuje. Jan Saudek je pojem a je to sázka téměř na jistotu," sdělila Aktuálně.cz.

Foto: Jiří Just

Přesto dodává, že některé fotografie mohou návštěvníky překvapit. „Jak jsem zaznamenala z osobních rozhovorů, někteří Rusové byli dokonce šokováni Saudkovou tvorbou. Ruské publikum je ale velmi vzdělané a kultivované, proto nějaké problémy neočekávám," dodává Brabcová.

„Určitě stálo za to sem přijít. Znala jsem pouze jeho fotografie, ale nevěděla jsem, že to jsou jeho práce. Z výstavy mám dobrý dojem. Je to umění. Přeci nebudeme Botticelliho obviňovat z přemíry erotiky," neskrývá nadšení z výstavy mladá novinářka Jelizaveta z kulturního portálu Gruppa bystrogo reagirovanija. „Fotky nejdou za hranu, jsou velmi hezké."

Výstavu Saudkovy tvorby si moskevští návštěvníci budou moci prohlédnout v Galerii klasické fotografie do poloviny května. V červnu se poté přemístí do Petrohradu a následně do ukrajinského Kyjeva.

 

Právě se děje

Další zprávy