Jan Pfeiffer ukryl sílu do Futury

juk
4. 12. 2014 8:09
Smíchovská galerie Futura hostí novou výstavu třicetiletého výtvarníka Jana Pfeiffera s názvem Skrytá síla.
Jan Pfeiffer: Skrytá síla.
Jan Pfeiffer: Skrytá síla. | Foto: Galerie Futura

Praha - Jedno ze svých klíčových témat, vztahy člověka a prostředí, Jan Pfeiffer rozpracovává v jediné místnosti Galerie Futura. Formálně si pomáhá architektonickými prvky a bílou barvou, díky nimž je jeho instalace vizuálně přitažlivá a zároveň působivá.

Pfeiffer ve svých projektech využívá symboliky, prostřednictvím které staví před diváky otázky navazující na jejich vlastní zkušenosti. Ústředním archetypálním prvkem aktuální instalace Skrytá síla jsou ležící postava, na loktu vzpřímená a svírající tyč, a nedotažené architektonické linie.

„Arkáda, schody ani brána nikam nevedou, jako fragmenty odkazují k neviděnému jeho absencí,“ vysvětluje kurátor Michal Novotný. „Harmonie čistých bílých tvarů a forem pak narušuje přítomnost spícího.“

Jan Pfeiffer: Skrytá síla.
Jan Pfeiffer: Skrytá síla. | Foto: Galerie Futura

Vztahem individuálních zkušeností a prostoru, který je nám daný, se autor zabývá dlouhodobě. V umění uplatňuje princip pozorování a výzkumu a dochází tak k závěrům zasahujícím do sociologie nebo psychologie.

Před třemi lety například v projektu Zkratky zkoumal vliv totalitních režimů na mimoděčné projevy lidského chování. Zaujaly ho zkratky, které vytvářejí chodci mimo označené cesty, a pomocí satelitních snímků je vyhledával v různých částech světa. Zjistil, že lidé si tímto způsobem zkracují cestu častěji v zemích, kde dříve vládla totalitní ideologie, zatímco v zavedených demokraciích zkratek není tolik třeba.

Jan Pfeiffer pracuje s různými médii, „tradiční“ techniky propojuje s počítačovými animacemi či zvukem.

Jan Pfeiffer: Skrytá síla. Galerie Futura, Holečkova 49, Praha 5. Kurátor: Michal Novotný. Trvá do 4. ledna 2015.

 

Právě se děje

Další zprávy