Objekty ve tvaru oválu a černobílé fotky. V Brně vystavují Ambrůz a Pulicar

Objekty ve tvaru oválu a černobílé fotky. V Brně vystavují Ambrůz a Pulicar
Snímek z výstavy děl Jaroslava Pulicara.
Jan Ambrůz s dílem nazvaným Zatáčky.
Jaroslav Pulicar na výstavě svých děl.
Jan Ambrůz na výstavě svých děl.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
18. 8. 2022 15:00
Nové objekty, kresby i videa Jana Ambrůze nově vystavuje brněnský Dům umění. Šestašedesátiletý představitel současného nefigurativního sochařství a vedoucí ateliéru zdejší Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického představuje své práce po delší odmlce.

Ambrůzovy sochařské objekty a instalace ze dřeva, železa či skla, stejně jako rozměrné černé kresby, spojuje v různých obměnách motiv oválu.

"Navazuje na svoji dřívější sochařskou tvorbu, založenou na práci se základními geometrickými tvary," říká kurátorka Marika Svobodová. Ovál může odkazovat k motivům sportovních závodišť a okruhů, včetně toho brněnského, ale také k rytmu cest a návratů, životního cyklu nebo přírodního koloběhu. Ambrůzova tvorba se obecně vyznačuje konstruktivním řešením minimalizovaným do základních geometrických forem.

Spolu se sochařskými díly Dům umění představuje videa, jež dokumentují autorovo pozorování přírody. Souvisí s jeho dlouholetou činností v komunitním a ekologickém občanském sdružení Jinákrajina. Vzniklo roku 2005, kdy se Ambrůz usadil v rodných Šarovech u Zlína. Usiluje o rekultivaci krajiny a sepětí obyvatel s přírodou a místem, kde žijí. Výstavu doprovází monografie věnovaná autorově tvorbě od poloviny 80. let do současnosti.

Druhá nová výstava v Brně představuje snímky osmašedesátiletého fotografa Jaroslava Pulicara, jenž zůstal věrný černobílému filmu. Vyhledává autentická místa na Moravě, Slovensku, v Polsku, Rumunsku nebo na Ukrajině. "Bedlivě pronásleduje všední každodennost kolem nás a snaží se nepropásnout moment, kdy se z ní náhle vynoří obecná zkušenost, obraz," uvádí kurátor Tomáš Pospěch.

Pulicar žije v Brně, kde mimo jiné provozuje bytovou Galerii 34. Fotografuje již čtyři dekády, publikoval tři autorské knihy. Nedávno získal ocenění Osobnost české fotografie od Asociace profesionálních fotografů České republiky, letos na jaře přehlídku jeho děl uspořádala pražská Leica Gallery.

"Výtvarnou stranu fotografie považuji odjakživa za součást pro mne dobré fotografie. Úplně čistý dokument není to, co chci dělat," řekl tehdy Pulicar.

Za dokumentárního fotografa se neoznačuje, líbí se mu pojem sociální krajina. Přitahují ho slavnosti i místní zvyky nebo obyčeje na vesnicích. "Důležité je udělat si z fotky opravdovou náplň života, především ale tak nějak dovnitř. Tak to pro mne je a nenechám si to kazit," uvedl v předloni vydaném knižním rozhovoru.

Výstavy děl Jana Ambrůze i Jaroslava Pulicara potrvají v Domě umění města Brna do 30. října.

 

Právě se děje

Další zprávy