V Mánesu začala výstava malíře Jakuba Schikanedera, některá díla půjdou na trh

Návštěvnice výstavy v pražském Mánesu si prohlíží Schikanederův obraz Zimní květ z roku 1887.
Jakub Schikaneder: Kontemplace (Mnich na mořském břehu), 1893, olej na plátně
Jakub Schikaneder: Zahradní zákoutí se psem, 1910 až 1915, olej na plátně, 45,5 x 58,5 cm
Jakub Schikaneder: Večer u mořského břehu, 1922 až 1924, olej na plátně
Jakub Schikaneder: Zimní květ, 1887, olej na plátně, 76 x 128,5 cm.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
28. 11. 2019 17:52
U příležitosti 95. výročí úmrtí malíře Jakuba Schikanedera začala tento čtvrtek v budově pražského Mánesa výstava 16 jeho slavných olejů. Většinou pocházejí ze soukromých sbírek, některá nedávno prošla aukčním trhem, jako třeba obraz Kontemplace. Po dobu devíti let byl s cenou téměř deset milionů korun autorovým nejdráže prodaným dílem.

Výstava nazvaná Jakub Schikaneder: Mistr nálad a melancholické poezie je částečně prodejní, potrvá do 17. prosince a pořádá ji aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery.

Jedno z vystavených děl, Zimní květ, společnost v dubnu 2020 nabídne v aukci. Za jakou cenu bude vyvolávaný ani jaká je cena jiných děl, která jsou v průběhu výstavy k mání, aukční síň nesdělila.

Jeden z nejvýznamnějších českých malířů Jakub Schikaneder, který žil v letech 1855 až 1924, vstoupil do uměleckého světa v poslední čtvrtině 19. století. Proslul šerosvitnými malbami. Jeho melancholické žánrové výjevy a magie světla prchavých denních okamžiků jsou přitažlivé i pro dnešní sběratele.

S jeho jménem jsou spojeny především scenerie nostalgické atmosféry zimního večera v uličkách staré Prahy.

Výstava v Mánesu obsahuje jeho obrazy Na zámeckých schodech, Podvečer v zálivu, Soumrak, Staropražské nokturno, Útes na západu slunce či Večer u mořského břehu. Podle pořadatelů některé v České republice dosud nebyly veřejně prezentovány.

Komentované prohlídky Schikanederových děl v Mánesu s kunsthistorikem Tomášem Vlčkem se uskuteční ve dnech 29. listopadu, 3. prosince a 11. prosince.

Schikanederův autorský aukční rekord drží obraz Mlékařka, letos v květnu vydražený za 19,44 milionu korun a považovaný za objev posledního desetiletí na zdejším trhu s uměním. Stal se i nejdráže prodaným dílem z 19. století.

 

Právě se děje

Další zprávy