Jak vypadalo umění po rozpadu Rakouska-Uherska? Visegrádskou výstavu zahájí dirigent Penderecki

ČTK Kultura ČTK, Kultura
17. 2. 2018 15:30
Přes 250 uměleckých děl zahrne výstava k oslavám 100. výročí založení republiky, která začne v září v Olomouci a následně zamíří do dalších zemí visegrádské čtyřky. Na slavnostní otevření dorazí předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani a také světoznámý dirigent Krzysztof Penderecki, jenž povede Krakovskou filharmonii.
Penderecki byl vloni hostem Pražského jara.
Penderecki byl vloni hostem Pražského jara. | Foto: Ivan Malý, Pražské jaro

Evropský výstavní projekt Muzea umění Olomouc nazvaný Rozlomená doba v září zahájí světoznámý dirigent Krzysztof Penderecki. Jeden z nejvýraznějších představitelů hudební avantgardy druhé poloviny 20. století vystoupí s Krakovskou filharmonií v olomouckém kostele Panny Marie Sněžné.

Výstava Rozlomená doba je dle pořadatelů největším českým projektem svého druhu ke 100. výročí založení republiky. Chce představit, jak vypadala výtvarná kultura v zemích, jež vznikly po rozpadu Rakouska-Uherska, a nakolik zdejší umělci či umělecké skupiny vzájemně spolupracovaly.

"V Muzeu umění Olomouc se výstava koná od 20. září do 27. ledna 2019 a poté bude postupně až do roku 2020 putovat k partnerům projektu, kterými jsou Mezinárodní centrum kultury v Krakově, Galéria mesta Bratislavy a Janus Pannonius Múzeum Pécs," vypočítal mluvčí olomouckého muzea Tomáš Kasal.

Podle něj se výstavní projekt koná pod záštitou ministrů kultury visegrádské čtyřky, na zahájení přijede také předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani.

Výstavu otevře koncert dirigenta a polského skladatele Krzysztofa Pendereckého, pro něhož bude vystoupení zároveň oslavou jeho letošních pětaosmdesátin. Koncert se uskuteční v rámci Podzimního festivalu duchovní hudby v Olomouci.

Penderecki byl v Česku naposledy vloni, kdy na závěr festivalu Pražské jaro uvedl svou skladbu Sedm bran jeruzalémských. 

Cílem projektu Rozlomená doba, jenž nese podtitul Mezi úzkostí a slastí, je ukázat výtvarnou kulturu z let 1908 až 1928 ve střední Evropě. Jako hlavní kurátor byl vybrán Karel Srp mladší, někdejší ředitel Galerie hlavního města Prahy.

Podle Srpa budou mít diváci možnost nahlédnout do vývoje středoevropského moderního umění a avantgardy jako takové ve střední Evropě.

"Výstava bude zahrnovat široké období 20 let, se středním mezníkem v roce 1918. Představí kolem stovky umělců z Česka, Slovenska, Polska, Německa a Maďarska, budou přítomny i projevy avantgardy z Rumunska či Slovinska," řekl Srp.

Kurátor z každé zúčastněné galerie za svou zemi doporučil dvě stovky děl. V expozici se ocitne zhruba 250 z nich, které vybral tým kolem hlavního kurátora Srpa.

Kromě obrazů a soch budou vystaveny také fotografie, kresby či grafiky a obálky knih a časopisů.

Diváci uvidí díla od nástupu expresionismu přes kubismus a konstruktivismus až po avantgardu 20. let. Výstava přihlédne k dění v Berlíně, kde mnoho umělců vystavovalo či publikovalo, stejně jako v Paříži, kde leckteří žili nebo čerpali inspiraci ze zdejších podnětů.

Kam zamíří Rozlomená doba

◼ Muzeum umění Olomouc: 20. září 2018 až 27. ledna 2019
◼ Międzynarodowe centrum kultury, Kraków: 5. března 2019 až 9. června 2019
◼ Galéria mesta Bratislavy: 27. června 2019 až 30. září 2019
◼ Janus Pannonius Múzeum Pécs: 29. listopadu. 2019 až 1. dubna 2020

Organizátoři chtějí tímto způsobem ilustrovat vztahy a souvislosti uměleckých děl tvůrců, jako byli například Vasilij Kandinskij, Emil Filla, Josef Čapek, František Kupka, Oskar Kokoschka, László Moholy-Nagy, Lajos Kassák či Władysław Strzeminski.

Karel Srp je hlavním kurátorem a autorem koncepce, dále na projektu pracovali za Českou republiku Lenka Bydžovská, za Slovensko Zsófia Kiss-Szemánová, za Polsko Monika Rydigerová, Éva Forgácsová a György Várkonyi za maďarskou stranu a Steffen Eigl za Německo.

 

Právě se děje

Další zprávy