Jak vypadá šperk inspirovaný planetami a vesmírem? Vítězka Czech Grand Designu to ukáže v Kutné Hoře

Šperky, které inspiroval vesmír.
Foto: GASK
Kultura Kultura
8. 4. 2018 10:00
Šperkařka Nastassia Aleinikava, vítězka Czech Grand Designu, připravila pro kutnohorský GASK výstavu zbrusu nových šperků a brýlí. Instalací pojmenovanou Komety by ráda propojila pozemský a vesmírný život.

Původem běloruská šperkařka Nastassia Aleinikava zvítězila na konci března v soutěži Czech Grand Design a získala i titul Grand designér roku. Porotu zaujala svou kolekcí brýlí a šperky, jež inspirovala tajemná kniha z doby Rudolfa II.

Pro galerijní prostor Whitebox, který je součástí kutnohorské Galerie Středočeského kraje, připravila instalaci svého zbrusu nového souboru brýlí a šperků. Je ovlivněný superúplňkem, planetami a vesmírem.

Důležitou součástí výstavy je zvuková složka pracující s nahrávkami tzv. zlaté desky NASA. Jedná se o zvukové a melodické záznamy na pozlaceném měděném disku o velikosti 12 palců, které ilustrují rozmanitost života a kultury na Zemi. Do kosmu ho vyslali lidé na palubě vesmírných sond Voyager 1 a 2 jako zprávu o naší existenci.

Aleinikava výstavou parafrázuje pohled na noční oblohu, vytváří scenerie šperkařských souhvězdí, kombinuje pozemské pečlivě opracované drahé nerosty a nalezené objekty nesoucí stopu lidské paměti, například klávesové plátky ze slonoviny. Instalací ztvárňuje lidskou snahu o propojení či navázání spojení s mimozemskými světy a prolnutí člověka s univerzem.

Výstava potrvá od 8. dubna do 9. září 2018.

Nastassia Aleinikava se narodila v roce 1984 ve městě Mogilev v Bělorusku. Dlouhodobě žije a pracuje v Praze. Absolvovala UMPRUM pod vedením Evy Eisler v ateliéru K.O.V. Kromě limitovaných edic šperků z drahých kovů se od roku 2013 věnuje tvorbě brýlí.

 

Právě se děje

Další zprávy