Jak se vám líbí na Hradě? Federálně

gra
4. 8. 2007 9:30
Shakespearovské slavnosti nabízejí další novinku
Foto: Agentura Schock

Praha - Po roce od slovenské premiéry se do české části Letních shakespearovských slavností dostává představení Jak se vám líbí. Pražskému publiku se poprvé představilo v pátek večer a střídá letos premiérovanou Bouři.

Hrdinové mají v Ardenském lese jeden úkol, vyjasnit si svoje city. "Jak se vám líbí, podobně jako například Marná lásky snaha, nemá děj v pravém slova smyslu, ale sestává z neustálého zrcadlení různých postojů," říká Martin Hilský, který společně s Ľubomírem Feldekem hru přeložil.

Foto: Agentura Schock

I proto zní z Nejvyššího purkrabství Pražského hradu kromě češtiny i slovenština. Komedii nastudoval dvojjazyčně Emil Horváth.

Divákům se letos představil jako Prospero v Bouři, která v červnu letošní slavnosti zahajovala. "V poslední době žiju se Shakespearem víc než s vlastní ženou. Ve Slovenském národním divadle ještě zkouším postavu Polónia v Hamletovi," uvedl v minulosti Horváth.

Příběh se točí kolem urozené dívky Rosalindiny - před milujícím Orlandem se vydává za chlapce Ganyméda. "Pro Rosalindu znamená její převlek únik i osvobození," říká Hilský, podle něhož je hra dramatickou básní první třídy.

Na dvě třetiny hry se zbavuje ženské role, aby se osvobodila od konvencí. "Jako Ganyméd už není vévodovou dcerou. Stává se někým jiným, aby poznala Orlanda. Stává se někým jiným, aby byla sama sebou," říká překladatel a zároveň komedii charakterizuje jako pastorálu, které Shakespeare vtiskl zvláštní místo, čas i pravidla.

Foto: Agentura Schock

Coby zamilovaného Orlanda diváci uvidí Ladislava Hampla, člena souboru Divadla Na Zábradlí, který na Letních shakespearovských slavnostech ztvárnil už roli Romea v režii Martina Huby.

Rosalindu hraje filmová herečka Soňa Norisová, sestřenici Célii její sestra, herečka a zpěvačka Zuzana Norisová  v alternaci s Danicou Jurčovou; ta si zahrála v Bestiáři či Svěrákových Vratných lahvích.

Role žertujícího Jacquese připadla Martinu Dejdarovi v alternaci s Ivanem Řezáčem, který zaskočil za kolegu Ondřeje Pavelku. Orlandova bratra Olivera hraje Tomáš Pavelka, v úloze šaška Brouska diváci uvidí Miroslava Nogu.

Foto: Agentura Schock

Na prknech nejvyššího purkrabství se zapotí Marian Labuda, který hraje role dvě - staršího vévodu a jeho bratra Fredericka, který svého sourozence poslal do vyhnanství.

Inscenace je na repertoáru do 15. srpna, kromě premiéry bude uvedena dvanáctkrát. Od 17. srpna se na nádvoří vrátí žárlivý Othello v inscenaci Petra Kracika. Titulní roli  alternují Michal Dlouhý a Martin Zahálka, škrtit budou s Lucií Vondráčkovou nebo Zuzanou Vejvodou v roli Desdemony.

 

Právě se děje

Další zprávy