Jak se mění Kolumbův příběh. Královéhradecká galerie otevřela nové výstavy

Jak se mění Kolumbův příběh. Královéhradecká galerie otevřela nové výstavy
Snímek z výstavy Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes.
Snímek z výstavy Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes.
Snímek z výstavy Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes.
Snímek z výstavy Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
12. 10. 2022 13:30
Příběh a hlavně pozdější vnímání mořeplavce Kryštofa Kolumba zpracovává jedna ze tří nových výstav, které pro podzimní sezonu připravila Galerie moderního umění v Hradci Králové. Poukazuje na takzvanou dekolonizaci a točí se okolo přípravné Studie Kryštofa Kolumba od malíře Václava Brožíka, umístěné ve zdejších sbírkách.

Přehlídka nazvaná Naťuknout špičku vejce: Kolumbus jindy a dnes potrvá do 12. března příštího roku, připravila ji kurátorka Vjera Borozan. Podle ní příběh muže, jenž objevil Ameriku, patří k zakládajícím mýtům moderní západní civilizace. Proměňovat se začal až po druhé světové válce, kdy byly pod vlivem antikoloniálních bojů upraveny geopolitické i hospodářské vztahy mezi mocnostmi a "na povrch velkolepého, triumfálního příběhu postupně prosakovalo vše, co bylo dlouhodobě zamlčováno a potlačováno", uvádí kurátorka.

Nyní svět opět přehodnocuje koloniální dědictví, což je pro pořadatele důvod zamyslet se také nad dosavadním zpodobením Kolumba v české kultuře, "zejména v uměleckých dílech vznikajících nebo dostupných ve vymezené lokalitě od druhé poloviny 19. století do současnosti".

Kromě díla Václava Brožíka organizátoři shromáždili práce rakouského malíře Christiana Rubena, českého pozdního romantika Beneše Knüpfera či kutnohorského rodáka Felixe Jeneweina, všech narozených právě v 19. století. Doplňují je grafiky, scénografické návrhy, plakáty, básně, hudební nahrávky či úryvky textů z nejrůznějších českých sbírek, stejně jako díla současníků Martiny Smutné, Vojtěcha Rady, Václava Magida či Ladislavy Gažiové.

Naťuknout špičku vejce je jednou ze tří nových výstav, které lze zhlédnout ve čtvrtém patře královéhradecké galerie. Ta druhá je věnována místní krajkářce a návrhářce paličkovaných vzorů Světlaně Pavlíčkové. Potrvá do 15. ledna příštího roku a jmenuje se Milieu jako autorčin stejnojmenný projekt vyšívaných deček. "Každé milieu - vyšívaná dečka, honosný ubrus ke stolování, prostírání - se často skládá z uschovaných nebo nalezených předmětů a kromě mnoha hodin práce ukrývá také autorčiny osobní zážitky a příběhy," poznamenává ředitel galerie František Zachoval.

Třetí novinka diváky seznamuje především s videem Laciné sochy, které natočil současný umělec Martin Zet. Vzniklo roku 1999 v New Yorku, dnes je součástí galerijní Sbírky pohyblivého obrazu. "Dnešní divák ho může vnímat i v souvislosti s událostmi 11. září 2001, které dílu zpětně dodávají další významy," dodává ředitel Zachoval. Práce je k vidění rovněž do 15. ledna příštího roku, doplňuje ji Zetova instalace z přelomu tisíciletí nazvaná Koruny a dolary. Tu tvoří pomyslné bedny polepené českými a americkými bankovkami, dodávají organizátoři.

 

Právě se děje

Další zprávy