Jágr a Wittgenstein. Dvě hry a jeden divadelní spor

Roman Gazdík
7. 5. 2009 10:20
Autroské dvojice se přou, zda se někdo "inspiroval"

Praha - Na projekční plátno vjíždí na bruslích Jaromír Jágr s Poldi na hrudi. Před kamerou zabrzdí. Jágr: Svět je všechno, co je faktem. To, co faktem je, i to, co faktem není. Rozjede se a vystřelí. Puk vletí do prázdné brány.

Tak má končit chystaná hra o Ludwigu Wittgensteinovi, jeho rodině a Poldi Kladno z pera absolventa divadelní vědy Ladislava Čumby.

Spojení kladenského závodu, rakouského filozofa a stejně slavného hokejisty v jedné divadelní hře se zdá neotřelé. Přesto se objevují hned dvě hry, kde obě postavy spojené s Kladnem vystupují.

Kromě Čumbovy, s jejíž podzimní premiérou počítá pražské divadlo Alfred ve dvoře, je zde hra nazvaná Jaromír Jágr - Kladeňák, kterou pro Středočeské divadlo Kladno připravují Tomáš Svoboda a Petr Kolečko. I jejich hra se má představit po prázdninách, v říjnu.

Žabomyší válka?

Jaromír Jágr střílí svůj první gól na MS ve Švýcarsku do sítě Dánska
Jaromír Jágr střílí svůj první gól na MS ve Švýcarsku do sítě Dánska | Foto: Václav Rojík

A přestože první z nich se primárně zabývá rodinou Wittgensteinových - která po sobě zanechala nejen filozofa Ludwiga, ale i huť Poldi Kladno -  a další postavou kladenského hokejisty, vyvolává celá záležitost zlou krev.

Druhá strana Kolečka a Svobodu obviňuje, že se jejich kombinací postav „nepřiznaně inspirovali". Jde o absurdní a žabomyší spor, tvrdí jedni. Použít Wittgensteina a Jágra je náš nápad, říkají druzí.

Svoboda a Kolečko přiznávají, že o Čumbově hře věděli, ale nezmínili se se o ní médiím ani svému divadlu. Poukazují nicméně na to, že je jejich hra o něčem jiném a že při rešerši na téma Kladno nelze na Wittgensteina nenarazit.

Čumba a dokumentarista Radovan Síbrt, který točí na základě Čumbovy hry film, tvrdí, že se jejich projekty připravují delší dobu, zatímco Kolečko a Svoboda jsou v počátečním stadiu - a že je tedy překryv postav velmi podezřelý.

Jarda versus Ludwig

„Lidový vypravěč jako já je vždycky rád, že se jeho příběh dostane do oběhu, druhá věc je ale, že mi nepřijde šťastné, aby dva různé příběhy měly stejné pointy a překrývaly se v tolika věcech," řekl Aktuálně.cz Čumba. „Na nějakou žalobu to není, ale zapírat by inspiraci nemuseli."

Foto: Aktuálně.cz

Čumbova hra vzniká od jara 2008 - což Aktuálně.cz potvrdili i její budoucí režisér v divadle Alfred ve Dvoře Jakub Maceček a filmař Síbrt, který na snímek dostal téměř půlmilionový grant FAMU.

Hra druhých autorů je mladší; ředitelka Středočeského divadla Kladno Blanka Bendlová říká, že si definitivně plácli loni v prosinci a text je zatím ve stadiu synopse.

Pvní pracovní verze Čumbova kusu měla první čtení v září minulého roku. Kolečko i Svoboda říkají, že se o Čumbově hře dozvěděli, ale s postavou Wittgensteina počítali už předtím.

„Myslím si, že je to nesmysl a blbost," dodává Svoboda. „Naše hra je o Jaromíru Jágrovi a jako epizodní postava tam bude nějaký Wittgenstein. Láďa Čumba bude psát hru o Wittgensteinech na Kladně - a držím mu palce, ale ať se necpe do naší hry."

„Na Wittgensteina jsme přišli velmi jednoduše. Synem paní Poldi (filozofova matka Leopoldina, podle které pojmenoval jeho otec Karl svůj kladenský závod - pozn. red.) je Ludwig Wittgenstein, takže společně s Jágrem jde o jediné významné osobnosti Kladna."

Petr Kolečko následně řekl, že to je hrdinský příběh o Jágrovi a postava Wittgensteina je i zaměnitelná za jiného filozofa.

Foto: Reuters

Pikantní je, že Čumba a Svoboda jsou bývalí spolužáci z brněnské divadelní vědy; Maceček se Svobodou zase studoval JAMU.

Stejné postavy, jiné hry

Při porovnání toho, co je známo ze synopse Kolečkovy a Svobodovy hry, se scénami Čumbova textu skutečně vyplývá, že v centru pozornosti jedné hry stojí postava Jaromíra Jágra, zatímco v druhé je to Wittgensteinova rodina a Jágr je pouze epizodní postavou.

Čumba a Síbrt přesto tvrdí, že Kolečko se Svobodovu nepostupovali poctivě. „Netvrdím, že to bude stejná hra. Zvolili ale banální cestu, postavili to na Jágrovi - a pak zjistili, že jim to neudrží a začali se rozhlížet jinde," tvrdí Síbrt.

Podle něj se Svoboda navíc před časem informoval u režiséra Macečka, v jakém stavu je realizace Čumbovy hry. Svoboda to přiznává, ale odmítá, že by chtěli Čumbu předběhnout.

„Jakubovi Macečkovi jsem volal a ten mi říkal, že Čumba nenapsal ještě ani čárku té hry (Maceček Aktuálně.cz přiznal, že Čumbova hra má značné zpoždění, ale tvrdí, že její první rozsáhlou verzi četl již v lednu - pozn. red.). Já znám Láďu Čumbu, ten to bude psát ještě deset let," říká Svoboda.

„Nejprve nás napadl Wittgenstein a pak jsme si o něm googlovali informace, a přitom narazili na Čumbovu hru. Je to však zcela o něčem jiném. Já se na to dívám jako hokejista, oni jako filozofové."

Měli to říci

Zjištěním, že už delší dobu vzniká další hra se stejnými postavami, však byla překvapena ředitelka Středočeského divadla v Kladně Blanka Bendlová.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Impuls k přípravě hry o Jágrovi vyšel na podzim od jejich divadla. Podle Bendlové si objednali u Svobody a Kolečka hru o Jaromíru Jágrovi a Kladnu, ale o Wittgensteinovi údajně nepadlo donedávna ani slovo.

Přiznává, že zatím neviděla jedinou scénu hry, která bude vznikat „trochu za běhu". S tím, že autoři věděli o tom, že Čumba hru píše a neinformovali ji, ale spokojená není.

„Je to - jemně řečeno - velmi, velmi zvláštní. Spoléhala jsem na ty autory a na moji dramaturgyni, že chceme být v něčem první," řekla Aktuálně.cz.

„Určitě to budeme řešit. Vyjeli jsme se s PR, s prodejem předplatného, kde to naším divákům slibujeme, stálo to spoustu peněz."

Podle dramaturgyně divadla Smejkalové však celá kauza není tak horká a oběma hrám může i prospět. "V divadle se stávají i větší náhody. Oba projekty mají jiné cílové skupiny a ta shoda náhod jim nakonec nemusí být na škodu."

Svět je všechno, co je faktem. To, co faktem je, i to, co faktem není. Jágr se rozjede a vystřelí. Puk vletí do prázdné brány.

 

Prohlášení Petra Kolečka a Tomáše Svobody:

"Přiznáváme se, že jsme se zcela zištně pomocí nekalých praktik dostali k originálnímu nápadu, který nelze nikde vyhledat ani najít a k souvisejícímu materiálu. Ten jsme využili pro svou neukojitelnou touhu po úspěchu. Bohužel jsme získali pouze neúplnou verzi divadelní hry a nyní tápeme. Touto cestou bychom chtěli oslovit skutečné tvůrce, aby nám poradili, jak  má hra skončit, neboť sami žádné autorské schopnosti nemáme."

 

Právě se děje

Další zprávy