Internetové Oscary má Björk i Will Farrell za Bushe

Karel Veselý
6. 5. 2012 13:22
Webby Awards získala i Pandora, Spotify či Instagram
Foto: Aktuálně.cz

New York - Žijeme v éře sociálních sítí a digitální interakce a nově to potvrzují i čerstvě zveřejněné výsledky šestnáctého ročníku ankety Webby Awards, jež každoročně oceňuje přelomové internetové projekty. Cenu pro webový počin, který pozitivně přispívá k změně společnosti získal Facebook, a to i za svoji aktivní úlohu při organizování protestů tzv. arabského jara.

Oceněná byla také sociální síť Pinterest umožňující snadné sdílení fotografií nebo fotografická aplikace Instagram, která se stala nejlepším novým projektem roku. Porota odměnila i aplikaci HBO Connect, díky níž mohou diváci televizní stanice komentovat děj pořadů. Cenu umělec roku obdrží islandská hudebnice Björk za desku Biophilia, první album vydané s pomocí interaktivních aplikací.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Webby Awards se udílí ve více než stovce kategorií, které pokrývají celé spektrum internetu - od nejlepších webových stránek v mnoha oborech přes interaktivní reklamu, hry a mobilní aplikace až po blogy, magazíny a on line filmy a pořady, které vznikají přímo pro web.

Klání pořádá International Academy of Digital Arts and Sciences, o držitelích rozhoduje porota, ve které zasedá přes 700 internetových expertů, mezi nimiž jsou i spoluzakladatel Twitteru Biz Stone nebo vynálezce mobilního telefonu Martin Cooper. V každé kategorii udělují cenu i lidé hlasující na internetu. Letos jich bylo rekordních 1,5 milionu z dvaceti zemí.

Nejvíce ocenění - pět - získal satiristický web The Onion vysílající na internetu parodické zpravodajství, které je tak věrné, že z něho občas citují i pomýlení politici. Čtyřikrát zvítězil software na sdílení souborů Dropbox a také reklamní kampaň na nového Brouka společnosti Volkswagen.

Foto: Aktuálně.cz

Cenu pro nejinovativnější projekt roku si odnáší „internetový jukebox" Spotify, který pomáhá na nohy hudebnímu průmyslu. Z hudebních kategorií stojí za zmínku také vítězství internetového rádia Pandora, které na podobném principu umožňuje pohodlné poslouchání hudby přes internet navíc s možností doporučování nových interpretů. Nejlepší webovou stránkou o hudbě je pak Pitchfork.

Internetovou osobností roku je mexicko-americký komik Louis CK, který vloni přes svoji webou stránku distribuoval pořad Live at the Beach Theater. Fanouškům ho nabídl za lidovou cenu pět dolarů, přesto za několik měsíců vydělal přes milion dolarů a spustil lavinu podobných projektů.

Ocenění si odnesl například i jeho kolega Will Farrell za roli bývalého prezidenta Bushe ve webovém komediálním kraťasu Bush reaguje na smrt Bin Ladina a britští komediální herci Simon Pegg a Nick Frost přehrávající scénku z Hvězdných válek jako reklamu na svůj film Paul.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Vítězi 16. ročníku přivezmou ceny 21. května v New Yorku na ceremoniálu, který bude uvádět stand-up komik Patton Oswalt a který se bude pochopitelně také vysílat na webu. Protože mezi nejvýraznější znaky internetu patří rychlost, tradiční specialitou ceremoniálu je omezení, že výherci mají povolenou děkovací řeč o maximálně pěti slovech. Mezi ty nejznámější patří „proslov" šéfky eBay („Nabídka začíná na 99 centech") nebo Al Gorea ("Prosím, nepřepočítávejte už tohle hlasování.") a Beastie Boys ("Může někdo opravit můj počítač?").

 

Právě se děje

Další zprávy