Ikonické fotky i erotické komiksy. Výstava bratrů Saudkových pro velký zájem prodlužuje

Kultura Kultura
22. 1. 2016 18:12
Výstava, která zachycuje celoživotní tvorbu a život kontroverzních bratrů Saudkových, se díky zájmu návštěvníků prodlužuje. K vidění jsou téměř tři stovky děl od ikonických fotografií Jana Saudka až po lehce erotické komiksy jeho bratra Káji. Expozice je jednou z mála příležitostí vidět tvorbu obou autorů v takovém rozsahu na jednom místě. Výstava Saudci 80 bude v galerii GOAP do 14. února.
Jan Saudek
Jan Saudek | Foto: TV Barrandov

Praha - Výstava obrazů a fotografií, kterou galerie GOAP uspořádala u příležitosti 80. narozenin kontroverzních bratrů Saudkových, se pro velký zájem veřejnosti prodlužuje. Expozice je příležitostí zhlédnout tvorbu obou autorů v takovém rozsahu na jednom místě.

galerii je k vidění bezmála 300 děl z ateliérů obou dvojčat, ale i artefakty, které jejich tvorbu doprovázely. „Součástí je i přesná replika ateliéru Káji Saudka,“ upřesňuje galerista Zdeněk Kočík.

Jan Saudek pro jubilejní výstavu ze své tvorby vybral jak notoricky známé fotografie, tak i ty dosud nepublikované. „K vidění jsou klasické fotografie, jako je Život, emotivní dílo zachycující muže držícího novorozence, tak například Hey Joe a Hey Joe po třiceti letech, fotografie, které zobrazují stejné místo s rozdílem třiceti let,“ popisuje galerista a dodává: „Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o kontroverzní portréty. Pomyslnou třešinkou je pak i replika slavného okna, které je známé z umělcových fotografií.“

Z tvorby Káji Saudka, který zemřel v loňském roce, je k vidění 160 kreseb a komiksových ilustrací, a to od raných 50. let až do let 90. „Snažili jsme se zachytit nejen známé komiksové kresby, ale i díla nepříliš známá,“ popisuje galerista a podnikatel Kočík s tím, že za zmínku stojí i malované titulky pro televizní pořad Vlaštovka a kresby, které se staly inspirací pro Janovy fotografie. Část prostoru je věnována i pikantní, lehce erotické komiksové tvorbě.

Retrospektivní expozice, která představuje průřez celoživotní tvorbou obou umělců, bude v galerii GOAP na Staroměstském náměstí k vidění do 14. února. Poté místo ní bude nainstalována nová reprezentativní kolekce děl Alfonse Muchy, která čítá více než 250 exponátů.

Jsem sobec, celý život jsem se rozdával, dělal přesčasy, aby manželky nemusely pracovat. Teď by bylo na čase, abych si trošku užil. Věřím, že život začíná v osmdesáti, konstatuje fotograf Jan Saudek. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy