I přes krizi nejlíp štěká a kouše deník New York Times

Kultura Kultura, Red Kul
21. 4. 2009 8:20
Pulitzerovy ceny se udělovaly za skandály a pochybení
Reportážní fotografie: Damon Winter z NYT za sérii mapující kampaň Baracka Obamy
Reportážní fotografie: Damon Winter z NYT za sérii mapující kampaň Baracka Obamy | Foto: pulitzer.org

New York -  List The New York Times získal celkem pět prestižních Pulitzerových cen včetně investigativní kategorie za odhalení vztahu bývalého guvernéra státu New York Eliota Spitzera s prostitutkou. Skandál ho posléze přinutil k rezignaci a vedl k ukončení jeho kariéry.

Světoznámému deníku patří podle BBC za rok 2008 i ceny za mezinárodní zprávy, breaking news, kritiku či za reportážní fotografii  - jeho reportér Damon Winter byl oceněn sérii mapující kampaň Baracka Obamy.

Prestižní deník ale nedosáhl na rekord, který sám stanovil. V roce 2002 mu připadlo celkem sedm ocenění vesměs za materiály týkající se teroristických útoků z 11. září 2001.

Absolutní vítěz zároveň dokumentuje i potíže zámořské žurnalistiky. Minulý rok byl bohatý na zpravodajské události, zároveň přinesl americkým médiím řadu starostí v podobě snížení počtu čtenářů a inzerentů. I deník The New York Times musel zkrátit výplaty a hledá finanční injekci u mexického miliardáře. Paradoxně navzdory ekonomické recesi přitom nebyla udělena ani jedna cena za materiál na toto téma.

Fotograf listu Miami Herald Patrick Farrell se raduje z vítěztví v Pulitzerově ceně
Fotograf listu Miami Herald Patrick Farrell se raduje z vítěztví v Pulitzerově ceně | Foto: Reuters

"Pro americké noviny jsou to těžké časy," říká  administrátor Pulitzerových cen Sig Gissler. "Ale je naprosto zřejmé, že letošní ceny zdůraznily funkci žurnalistiky jako hlídacího psa. A ten pes stále štěká a stále kouše."

Ceny za vynikající přínos pro žurnalistiku a literární a hudební obory nesoucí jméno Josepha Pulitzera, amerického novináře a vydavatele původem z Maďarska, uděluje od roku 1917 newyorská Kolumbijská univerzita.

Zlatá medaile, která je nejprestižnějším novinářským oceněním v USA, zůstává natrvalo novinám, v nichž vyznamenané články vyšly.

Cenu za službu veřejnosti obdržel deník Las Vegas Sun, který se ve svých článcích zaměřil na vysoký počet úmrtí mezi stavebními dělníky na lasvegaském bulváru Strip.

Trofeje připadly i novinám Detroit Free Press, které poukázaly na snahu místního starosty zahladit aféru se sexuálně motivovanými textovými zprávami SMS

Dvě ceny získal deník St. Petersburg Times z Floridy, včetně ocenění za ověřování faktů, jimiž ve své kampani argumentovali kandidáti v prezidentských volbách.

Zpravodajská fotografie: Patrick Farrell z Miami Herald za snímky po řádění hurikánu Ike na Haiti
Zpravodajská fotografie: Patrick Farrell z Miami Herald za snímky po řádění hurikánu Ike na Haiti | Foto: pulitzer.org

V kategorii zpravodajské fotografie byl oceněn fotoreportér listu Miami Herald Patrick Farrell - za snímky z humanitární katastrofy po řádění hurikánu Ike na Haiti.

Ačkoli se letos poprvé mohla o prestižní ocenění ucházet také internetová média, žádný výhradně on-linový vydavatel mezi vyznamenanými není, podotýká ČTK.

Ceny se udělují i v oblasti umění. V dramatickém oboru získala cenu Lynn Nottageová za dílo Ruined vyprávějící příběh na pozadí občanské války v Africe.

Pulitzerovu cenu za literaturu obdržely Elizabeth Stroutová za knihu Olive Kitteridge a Annette Gordonová-Reedová za historické pojednání The Hemingses of Monticello: An American Family.

Zatímco loni porotci, kteří dříve vždy favorizovali klasickou hudbu a jazz, upřednostnili rock'n'roll  a dali cenu Bobu Dylanovi, letos se vrátili k tradici: hudební cenu obdržel Steve Reich za dílo Double Sextet. Básník W.S. Merwin pak zvítězil sbírkou The Shadow of Sirius v kategorii poezie.

 

Právě se děje

Další zprávy