Husa veze do Prahy Formana, Buriana i Ježíše

Jitka Gráfová
11. 4. 2008 15:29
Brněnská scéna má v Arše týdenní přehlídku
Foto z představení Lásky jedné plavovlásky
Foto z představení Lásky jedné plavovlásky | Foto: Husa na provázku

Praha - Na celý týden se pražská Archa promění v  divadlo Husa na provázku. Brněnská scéna přiveze do metropole hlavně svoje novinky, ale i inscenace starší -  od Formana po Vlastu Buriana.

Týdenní přehlídka začne v sobotu pražskou premiérou divadelní adaptace Formanova snímku Lásky jedné plavovlásky, kterou v Brně nastudoval Vladimír Morávek. Příběh o jedné velké deziluzi se bude hrát i v neděli.

Lásky jedné plavovlásky natočil oscarový režisér v roce 1965. Hlavní hrdinkou je dívka z malého města, která se na taneční zábavě sblíží s hudebníkem a posléze za ním vyrazí do Prahy. Ubytuje se u jeho dosti překvapených rodičů, ale mladík už o ni nejeví zájem; přijde vystřízlivění a hořké zklamání.

Podstatnou část tvoří snová intermezza mapující euforii a uvolnění 60. let.  "Říká se, že když Forman točil film, dal hercům dvě stránky scénáře a pak jim je zase vzal, takže improvizovali.  My jsme si počínali obdobně, navíc jsme vytvořili ještě koláž z různých dalších textů," uvedl už dřív pro Aktuálně.cz režisér.

Bolek Polívka se změní ve Vlastu Buriana
Bolek Polívka se změní ve Vlastu Buriana | Foto: Aktuálně.cz

V pondělí přijde na řadu recitál Vrbková bez tíže, Buršová s kytarou, Chmelařová nad věcí, Kniha pod tónem.

Den nato brněnští divadelníci představí inscenaci Hvězdy nad Baltimore o králi komiků Vlastu Burianovi s Bolkem Polívkou v hlavní roli. Půjde nejen o pražskou premiéru, ale zároveň i derniéru.

Čtěte také: Morávek: Forman mi věří, přesvědčila ho Nuda v Brně

Příběh o kolaboraci, záchraně divadla, ale hlavně o pocitech krále komiků, které musel zažívat, když se proti němu všichni obrátili zády,  režíroval J.A. Pitínský.

Po válce byl Burian natřikrát a souzen za kolaboraci, přišel o práci i majetek. Titul inscenace odkazuje k neblahému, ale jedinému rozhlasovému skeči, v němž bavič za války parodoval zahraniční projevy Jana Masaryka.

Režisér Pitínský přiveze hned dvě hry
Režisér Pitínský přiveze hned dvě hry | Foto: Aktuálně.cz

Tenisový kurt obehnaný vysokým pletivem, na němž Burian září jako hvězda, se během mála divadelních minut změní ve vězeňskou celu.

Přehlídku uzavře 16. a 17. dubna další hra inscenace J. A. Pitínského - Evangelium Svatého Lukáše. Na rovinu!

V ní se opírá o text jednoho ze čtyř vypravěčů Nového zákona. Všechno začíná jako hra u táborového ohně; pak se objevuje hned třináct řemeslníků. Z nich se vyklube Ježíš  a jeho apoštolové.

 

Právě se děje

Další zprávy