Hurikán Katrina ovládl Pulitzerovy ceny

ČTK, Hej
18. 4. 2006 10:00
New York - Prestižní Pulitzerovy ceny získalo zpravodajství a fotoreportáž o loňském hurikánu Katrina.

Nejprestižnější novinářské ocenění ve Spojených státech, Pulitzerovu cenu za službu veřejnosti, letos získaly společně deníky The Times-Picayune z New Orleansu ve státě Louisiana a The Sun Herald z Biloxi ve státě Mississippi. Vyznamenání si vysloužily za zpravodajství z loňského ničivého řádění hurikánu Katrina a jeho následků.

Pulitzerův výbor ocenil hrdinství a mnohostrannost, s níž pracovníci obou deníků kryli živelní katastrofu - i za situace, kdy těžce zasáhla jejich vlastní kanceláře i životy. Redakce neworleanského listu a jeho tiskárny zaplavila voda a mnoho zaměstnanců zůstalo bez střechy nad hlavou a muselo se z města evakuovat. 

Srpnový hurikán byl také v pozadí vítězných snímků v kategorii aktuální reportážní fotografie. Cenu získala redakce listu The Dallas Morning News za záběry "zprostředkovávající chaos a bolest" způsobené hurikánem.

Cenu za komentář udělil Pulitzerův výbor Nicholasi Kristofovi z listu The New York Times za sloupky, jimiž upoutal pozornost na genocidu v súdánském Dárfúru.
   
Cenu za mezinárodní zpravodajství získali Joseph Kahn a Jim Yardley z New York Times za články o čínské justici. Témuž deníku byla udělena jedna ze dvou cen za národní zpravodajství, kterou si vysloužil články o tajném odposlouchávání domácností.

O vyznamenání v této kategorii se dělí s deníky The San Diego Union-Tribune a Copley News Service, které odhalily úplatkářství bývalého člena amerického Kongresu, republikána Randyho "Duka" Cunninghama. Ten byl počátkem března odsouzen za rozsáhlou korupci k odnětí svobody na téměř osm a půl roku.

Literární cenu za rok 2006 získala americká spisovatelka Geraldine Brooksová za román March.

90. výroční Pulitzerovy ceny byly v neděli večer vyhlášeny na Columbijské univerzitě v New Yorku. Ocenění nesoucí jméno amerického novináře a úspěšného nakladatele maďarského původu Josepha Pulitzera (1847-1911) uděluje Kolumbijská univerzita v New Yorku ve čtrnácti novinářských a sedmi uměleckých kategoriích.

 

Právě se děje

Další zprávy