Hrozí, že se to vysype. Umělec v jihlavské uličce rozvěsil pytle s odpadky

ČTK ČTK
29. 1. 2022 18:14
Jihlavská galerie pod širým nebem Nonstrop zpřístupnila uměleckou instalaci Jakuba Minářů nazvanou Nekázanka? Králova ulička?. Potrvá do poloviny dubna a odráží ekologická témata.

Dílo vzniklo v úzkém prostoru vymezeném nerovnými řadami domů za pomoci dřevěných špalků a pytlů s odpadem. Doplňují je menší obrázky se střípky rukopisů, kterých bude postupně přibývat.

"Říkám tomu karneval světa. Jakmile nahlédnete trošičku pod povrch, vysypou se na vás odpadky," shrnuje kurátor Vít Kraus.

Podtitul výstavy odkazuje k sinologovi Oldřichu Královi, autorovi knihy Stopy tuše - čínské malířské texty. Pytle s odpadky, které jsou uzavřené a zavěšené dnem vzhůru nad hlavami návštěvníků, reflektují ekologický i morální aspekt nadprodukce odpadu. "Převrácení pytle je vlastně hrozba, že se něco vysype, že nás něco zasype, což se možná stane," říká Minářů. Podle něj mohou mít ekologickou výpověď také špalky, které evokují pařezy zbylé po těžbě v lese.

Další kurátorka Hana Zrno Vondrů vyzdvihuje kontrast jemných kaligrafických obrázků tvořených přírodními štětci a odpadků, které nazývá pozůstatky po potřebných či slastných věcech.

Podle ní výtvarné uchopení hrozby plastového odpadu není v umění ničím novým. Minářovu práci definuje jako "metaforu jakéhosi vylhaného a pokryteckého uspořádání".

Sedmatřicetiletý Minářů v roce 2013 absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění, nyní žije ve Starém Pelhřimově.

Galerie Nonstrop funguje šestým rokem v uličce Malá Lazebnická v centru Jihlavy. Věnuje se současnému umění, obvykle v průběhu roku přichystá čtyři výstavy. Vznikla ve spolupráci radnice, Oblastní galerie Vysočina a základní umělecké školy. Provozuje ji město, které na chod ročně dává asi 150 tisíc korun.

Ulička se zachovanými členitými fasádami historických domů spojuje hlavní Masarykovo náměstí s prostorem u kostela svatého Jakuba. Několik desítek let byla uzavřena. Radnice ji upravila a otevřela v roce 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy