Hrej, Mozarte, hrej, radí Petr Sís

Jan Jandourek
21. 10. 2006 14:00
Recenze - Po Galileovi a Darwinovi přišel na řadu Mozart. Petr Sís vydává další obrázkovou knížku o životě velké osobnosti.
Foto: Labyrint

Není to první "výtvarné" setkání autora s Mozartem. Když Miloš Forman točil film Amadeus, nechal plakát vytvořit právě Sísovi. Tato práce byla pak jedním ze stupínků k Sísově americké kariéře. Získal za něj peníze, díky kterým se mohl přesunout z Kalifornie do New Yorku, kde nakonec našel práci.

Foto: Labyrint

Na rozdíl od "tibetské" knihy Tajemství červené krabičky, která tu vyšla loni, působí tentokrát Sísovy obrázky jakoby dětsky. Však jsou také tématem knížky jen první roky umělcova života a je určena - aspoň tak tvrdí nakladatel - pro děti mezi čtyřmi a osmi lety.

Skutečně, šlo o jakýsi oddech a drobnou radost. Sám autor přiznává, že Galileo a Darwin pro něj představovali kus náročné práce. U nich se musel do jejich života ponořit a věnovat se studiu. Mozart je lehčí záležitost, prý něco jako zákusek donesený v neděli mamince.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Útlá publikace vyšla nakonec tři měsíce před koncem jubilejního mozartovského roku připomínajícího 250 let od skladatelova narození. A především beze slov říká, že dítě zůstává dítětem, ačkoliv mu prostředí jeho dětství sebralo. Ze Sísových obrázků máme skutečně dojem, že tu vidíme malou bytost obklopenou až příliš velkým světem.

Výsledek však není depresivní. Když chlapec hraje, je to skutečně i hra v jiném slova smyslu. Předchozí knihy se zdají být určeny více dospělým, kteří si možná lépe a trpělivěji mohou pohrát s detaily a narážkami. Mozart je v tomto smyslu skutečně více dětský.

Foto: Labyrint

Najdeme tu možná i jakési stopové prvky autobiografičnosti. Sís sám pocházel z rodiny, v které otec vedl děti k velkým cílům. Bylo to tvrdé, ale Sís na to vzpomíná v dobrém.

Proto má snad pochopení i pro otce Mozartova, který vláčel dítě po evropských dvorech, aby mohl předvádět umění zázračného chlapce. Třeba se pro ratolesti, které se moří se svým učitelem hudby, stane tahle knížka jakousi úlevou. Není v tom samo a úmorná dřina neznamená nutně konec radosti.

Foto: Labyrint

Recenze by však neměla mít více vět, než kniha sama; tuto hranici jsem možná už překročil. Omluvitelné je to tím, že čtenáři recenzí nebývají ve věku mezi čtyřmi až osmi lety.

Petr Sís: Hrej, Mozarte, hrej. Vydal Labyrint, Praha 2006, 32 stran, doporučená cena 229 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy