Hřbitovní minigalerii obsadila psí kost Jiřího Davida

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 4. 2010 10:24
Olšany: schránka na urnu číslo F43 slouží umění
Foto: Aktuálně.cz

Praha  - Jiří David je dalším umělcem, který vystavuje v miniaturní hřbitovní "galerii" na pražských Olšanech.

Výtvarník, jehož ve veřejném prostoru proslavila trnová koruna nad Rudolfinem nebo neonové srdce na Pražském hradě, před měsícem odhalil na náměstí Franze Kafky přes šest metrů vysokou Klíčovou sochu. Nyní se jeho bezejmenné dílo muselo vejít do schránky na urnu.

"Intimnější věci jsou možná někdy ještě silnější než velké instalace," řekl David na "vernisáži", které se zúčastnila hrstka jeho studentů z Akademie výtvarných umění. Do sklenice s vodou umístil psí kost, na kterou "narouboval" třešňovou větvičku s rašícími květy.

Foto: Aktuálně.cz

Atypická "galerie" F43 na Olšanských hřbitovech působí již několik měsíců, Davidova instalace je její v pořadí šestou výstavou. Název výstavního prostoru určil sektor a číslo schránky pro urnu, kterou si "galeristé" od správy hřbitovů pronajali na deset let.  Nenápadný box je v jednom z kolumbárií u zdi hřbitova, která přiléhá k ulici Jana Želivského.

Hřbitovní výstavy pořádá Lukáš Berberich společně s Davidovou japonskou studentkou Jumiko Ono. "Galerie" původně vznikla jako její jednorázový školní projekt. A nápad vystavit umění v proskleném prostoru pro urnu Berbericha zaujal. "Výstavami chceme ten prostor jenom respektovat, nesnažíme se nikoho provokovat," říká.

Většina návštěvníků hřbitovů si koneckonců jejich instalací obvykle vůbec nevšimne. "Neměli jsme žádné konflikty, setkali jsme se jen s pozitivními ohlasy, nebo nás lidé ignorují."

Ani při pronájmu boxu prý "provozovatelé galerie" nenarazili na žádná omezení. Nyní nicméně přiznávají, že se zvyšujícím zájmem budou zřejmě se správou hřbitovů jednat.

 

Lukáš Berberich a Jumiko Ono o Galerii F43

Své zkušenosti máme tendenci kategorizovat do pevných bloků, které po určitou dobu definují naši existenci, aby se později staly záchytným bodem pro vzpomínky, k nimž přiřazujeme specifické situace, místa a osoby dočasně spojené s absurdním představením, jemuž říkáme život. A i ten nevyhnutelně končí pod dalším blokem - náhrobním kamenem, hlínou nebo v urně úhledně zasazené do prostoru.

Foto: jlbjlt.net

Z toho vychází i naše galerie F43, na kterou bychom vás rádi upozornili. Náš výstavní prostor vás sice neohromí svou rozlohou, ale jeho jedinečnost je nezpochybnitelná. Galerie F43 se totiž nachází přímo na nejvýznamnějším českém místě mrtvých - Olšanském hřbitově.

Nesnažíme se však o ironii ani sarkasmus, ale jde nám o to využít specifičnost daného místa, které vybízí k nezvyklým formám a pro umělce znamená určitou výzvu. Pietní atmosféra Olšanského hřbitova a jeho kouzlo dává podnět k nezvyklým úvahám, tvůrčím podnětům i zamyšlením.

 

Právě se děje

Další zprávy