Hraje všemi barvami. Na nádvoří brněnského muzea svítí umělecký mrak

Hraje všemi barvami. Na nádvoří brněnského muzea svítí umělecký mrak
Rozsvícení objektu Mrak na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea.
Rozsvícení objektu Mrak na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea.
Rozsvícení objektu Mrak na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea.
Mrak navrhl architekt Marek Štěpán.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 11. 2021 10:15
Na zkoušku byl ve čtvrtek na nádvoří Uměleckoprůmyslového muzea v Brně rozsvícen rozměrný objekt zvaný Mrak. Navrhl jej architekt Marek Štěpán s kolegy. Má plochu 300 metrů čtverečních a je interaktivní, vytváří pestrobarevné obrazové i zvukové efekty. Zároveň poskytuje úkryt před deštěm. Na nádvoří dále přibyly nové přístupové schody, rampa a zrcadlové objekty.

Mrak stojí mezi budovou muzea a parkovacím domem Domini. Při pohledu z Besední ulice a od hotelu International tvoří výraznou dominantu. Podle architektů může interaktivně zrcadlit dění v budově, reagovat pomocí zvuku či světla nebo se stát plochou pro umělecké performance.

Technicky jde o pneumatický polštář z dvou vrstev fólie. Uvnitř je zavěšená síť několika tisíců diod, která umožňuje promítání zevnitř.

"Mrak je měnícím se exponátem a jakýmsi ztělesněným srdcem galerie. Jeho výtvarné předobrazy jsem hledal v českém výtvarném umění, v mracích Josefa Šímy, v dílech surrealistů i v Kráčejícím městě Rona Herrona," říká architekt Štěpán.

Zkouška Mraku byla přípravou na otevření budovy, které je v plánu příští týden. Čtvrtek 25. listopadu bude určený jen profesionálům, v pátek už se však uskuteční vernisáže stálé expozice současného designu a módy nazvané Art Design Fashion plus samostatných výstav designérů Jiřího Pelcla a Lucie Koldové. Následovat bude víkend pro rodiny.

Rekonstrukce muzea trvala několik let, práce se zdržely kvůli pandemii. Moravská galerie v Uměleckoprůmyslovém muzeu již před přestavbou uspořádala výstavy Maxima Velčovského nebo studia Olgoj Chorchoj. Stálou sbírku porevolučního designu založila zhruba před pěti lety.

Podle ředitele Jana Presse galerie kvůli ní nakoupila skoro sedm desítek děl z oblasti módy, šperku, produktového a průmyslového designu za dohromady 2,5 milionu korun. Desítky šatů, bot, paruk, šperků či doplňků brněnskému muzeu nedávno věnovala módní návrhářka a oděvní designérka Liběna Rochová.

 

Právě se děje

Další zprávy