Horovitz se přijede podívat na Havlovou

ČTK
3. 3. 2006 17:00
Praha - Významný americký dramatik Israel Horovitz přijede do Divadla na Vinohradech na premiéru své hry Chvíle pravdy.

Hru připravuje režisér Ladislav Smoček s Dagmar Havlovou a Petrem Kostkou. První představení budou 13. a 14. března; premiéra se uskuteční o tři dny později. Horovitz se setká i s českými divadelníky.

Pro Havlovou bude inscenace, kterou začala zkoušet 2. ledna, návratem na divadelní jeviště po téměř devíti letech. Hrdiny hry jsou stárnoucí profesor hudby a angličtiny, muž pevných etických zásad a estetických norem, který si na inzerát najme hospodyni.

Tou je obyčejná irská žena, která do jeho života vnese zcela jiné hodnoty a kvality. Podle Dagmar Havlové je to hra o milosrdenství, pýše a skrytých negativních vlastnostech, které se však mohou změnit.

Horovitz zatím není v Čechách příliš známý, ale patří k nejúspěšnějším a nejproduktivnějším americkým autorům současnosti. Narodil se v roce 1939 ve Wakefieldu a svou první hru The Comeback napsal v 17 letech.

Během dalších čtyřiceti let vytvořil více než padesát divadelních her, které byly přeloženy do třiceti jazyků a úspěšně hrány po celém světě. Píše také filmové scénáře, je autorem několika rozhlasových her a věnuje se i divadelnímu a filmovému herectví.

 

Právě se děje

Další zprávy