Horor Moucha letí do opery. Domingo řídí

pav, Reuters
23. 2. 2007 11:40
Londýn - Současná opera už sáhla po Kaddáfím i Olafu Palmem, ale asi poprvé zabrousí do popkultury. Na jevišti se objeví horor Moucha.

Námět filmu se poprvé objevil v povídce George Langelaana z roku 1957. Populární sci-fi horor s hvězdným obsazením v čele s Jeffem Goldblumem a Geenou Davisovou přišel do kin v roce 1986.

A skladatel Howard Shore, který k němu zkomponoval hudbu, teď dostal nápad na jeho oživení a mutaci v operu. Prý je příběh excentrického vědce měnícího se v obludný  hmyz pro operu přímo ideální námět.

"Tenhle film nabízí prostor k tvorbě něčeho nového," uvedl Shore na tiskové konferenci. Ke spolupráci přizval i původního režiséra Mouchy, Kanaďana Davida Cronenberga.

Největším překvapením je ale přítomnost španělského pěvce Placida Dominga - který se ovšem ujme hudebního nastudování. Propojení "nízkého" filmového žánru se vznešenou operou mu evidentně nevadí. "Vždycky bylo mým snem spojit světy filmu a opery," rozplývá se tenor.
 

Placido Domingo
Placido Domingo | Foto: Aktuálně.cz

Novou adaptaci Mouchy nazývá Domingo dokonce "magickým dílem". Libreto sepsal scénárista David Henry Hwang, který už s režisérem Cronenbergem spolupracoval. Kostýmy si vzala na starosti režisérova sestra Denise.

Na přílet operní Mouchy si ale musejí divadelní zvědavci ještě počkat. Premiéru tvůrci plánují na první červencový den roku 2008; přistání je plánováno ve známém pařížském operním domě Theatre du Chatelet.

V září se pak přesune do losangeleské opery, jejímž ředitelem je Domingo. Hra bude mít tři hlavní představitele; role budou psány pro baryton, další tenor a mezzosoprán. K nim se přidá sbor.

O experiment už projevila zájem Kanadská operní společnost v Torontu, kde žije režisér Cronenberg. Ředitel společnosti Richard Bradsahw se sice obává, že uvedení Mouchy bylo pro příliš finančně náročné. Ale věří, že se město opery dočká; za reálný termín považuje léto 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy