Holešovický DOX nabízí návštěvníkům Sladkosti smrti

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 3. 2011 11:38
Centrum pořádá výstavu archiválií s tématem smrti
Foto: Dox

Praha - Jednu část prostor galerie DOX zaplnily smuteční oznámení, fotografie hrobů a projekce filmů z prostředí krematoria. To vše v rámci výstavy s názvem Sladkost smrti, která je tu k vidění do 16. června.

"Smrt jako taková je v dnešní době stále více tabuizována. Přitom je to nedílná součást lidského života, naši pozornost si tak zaslouží," říká kurátorka Lucie Kalátová.

Výstava je v pořadí třetím výtvarným počinem, který vznikl ve spolupráci s Archivem výtvarného umění, který sídlí v prostorách galerie. Spravuje na tisíce dokumentů s informacemi o výstavách a umělcích.

"V archivu je uloženo přes 400 úmrtních oznámení výtvarných umělců - a i když se to možná nezdá, například parte jsou cenným zdrojem informací, ať už jde například o chybné datum úmrtí nebo grafické zpracování," doplnila Kalátová. Ve „sbírce" smutečních oznámení je parte historičky umění Anny Fárové i sochaře Karla Nepraše.

Foto: Dox
Foto: Dox

Součástí expozice v Malé věži galerie, která zabírá jen několik metrů čtverečních, jsou fotografie sochaře Radoslava Kratiny, který v polovině 80. let zachycoval hroby na pražských Olšanských hřbitovech. Stejně tak snímky Miroslava Urbana pořizované od 70. let na stovkách hřbitovů v Čechách i ve světě. Expozici doplňují tři jeho krátké filmy odkazující k smrti, minulosti a zániku.

Kurátorka se na výstavě podílela i autorsky. Na sérii fotografií z rodinného alba ilustruje, jak vypadaly pohřby na malém městě v dobách druhé světové války (Hostomice 1943, 1945).  alátová je spolu s druhým kurátorem Janem Kuntošem i autorkou dokumentu Poslední místa člověka, který vznikl ve strašnickém krematoriu a divákům se "snaží přiblížit dnešní technologii smrti".

Na výstavě nechybí ani odkaz na Herzův film Spalovač mrtvol z roku 1968. Film s připomíná sbírka fotografií z krematoria v Pardubicích, kde se točil. Autorem série pojmenované Spalovač je Jan Lesák.

 

Právě se děje

Další zprávy