Hledači pravdy, mistr abstrakce a street art v knihovně

Kultura Kultura
15. 10. 2012 16:44
Projděte si tři aktuální expozice. V Galerii Rudolfinum, GHMP a na Hradě
Jason Brooks: Zoe, 2003-2004. Akryl na lněném plátně. 275 x 213 cm. Obraz namalovaný podle fotografie si "nehraje" na malířský portrét. Viditelně a záměrně přejímá a zachovává ,,image" fotografie.
Jason Brooks: Zoe, 2003-2004. Akryl na lněném plátně. 275 x 213 cm. Obraz namalovaný podle fotografie si "nehraje" na malířský portrét. Viditelně a záměrně přejímá a zachovává ,,image" fotografie. | Foto: Galerie Rudolfinum

Beyond Reality, Galerie Rudolfinum, do 30. prosince

Je fotografie reprodukcí reality? Fotografie je spíš novou realitou jako malovaný obraz, jenže jinou, s vlastními pravidly, s vlastním prostorem a časem. To jsou východiska expozice v Galerii Rudolfinum, která nabízí několik desítek děl dvanácti známých i méně známých umělců střední a mladší generace, kteří působí ve Velké Británii. Výstava Beyond Reality s podtitulem současná britská malba se zároveň pokusí odpovědět mimo jiné na otázky, co je obraz a co realita, je-li realitou obraz nebo je realitou to, co vidíme.

Výstava dává podle kurátora Petra Nedomy také možnost nahlédnout na způsoby uchopování reality platné v současné malbě a odpovídá i na to, odkud umělci čerpají své náměty i jaké jsou technologie malby. "Zahrnuti jsou umělci od slavných jmen až po méně známá, přičemž nejdůležitější nebylo představit hvězdy, ale představit ideu výstavy a určitý výsek britské scény, která v českém prostředí není příliš známa," říká Nedoma. Na přípravě výstavy dva roky spolupracoval s Milenou Slavickou. Společně vybrali díla vytvořená v rozmezí přibližně posledních deseti let. Otevřena bude do 30. prosince. 

 

Městem posedlí, GHMP, Městská knihovna, do 13. ledna

Foto: ave

Street art se v galerijních institucích etabluje už od sedmdesátých let, Praha však na svou první větší mezinárodní výstavu tohoto charakteru až dosud čekala. Menší zlom tak přichází s expozicí Městem posedlí v druhém patře Městské knihovny, která se kromě prezentace význačných jmen graffiti jako je Bates nebo Delta snaží poukázat také na odvrácenou stranu pouličního umění.

Výstavu tvoří díla šestadvaceti autorů z mnoha zemí celého světa, přičemž většina jich vznikla právě pro zdi Galerie hlavního města Prahy.

Městem posedlí představuje první českou větší přehlídku street artu a graffiti v některé z domácích galerijních institucí. V minulosti se v Praze konalo pouze několik menších projektů nebo velký mezinárodní festival Names, mezinárodní výstava sama o sobě však dosud nikoliv.

Zrovnoprávnění „umění ulice" s jinou současnou tvorbou coby legitimní náplně galerií napomáhaly v minulosti i některé zavedené kulturní domy. Například londýnská Tate Modern před čtyřmi lety uspořádala rozsáhlou expozici nazvanou Street Art, pařížský Grand Palais zase měl o rok později přehlídku pojmenovanou Le Tag.

 

Stanislav Kolíbal: Jiný svět, Jízdárna Pražského hradu, do 6. ledna

Foto: Vojtěch Marek

Stanislav Kolíbal představuje své výtvarné dílo pod názvem Jiný svět v Jízdárně Pražského hradu. K vidění jsou objekty, reliéfy, plastiky, kresby a akvarely jednoho z nejvýznamnějších současných českých výtvarníků.

Výstava je autorským konceptem samotného šestaosmdesátiletého autora, jejím kurátorem je Martin Dostál. Vystavená díla od sebe oddělují desítky let. Pojetí výstavy ale nemá charakter chronologie, divákovi nabízí řadu prací, které dosud nebyly v tuzemsku reflektovány, ztratily se buď na zahraničním trhu nebo nebyly v Čechách dosud vystaveny.

"Základní myšlenkou výstavy je vytvořit obraz souvislostí," říká o expozici Kolíbal. Kolíbal je jedním z mála českých výtvarníků, kteří se prosadili v zahraničí.

Nynější výstava zahrnuje dílo od roku 1956 do současné doby.

 

Právě se děje

Další zprávy