Herci visí v metru. Za to, jak žádají o peníze

Redakce KUL
3. 7. 2008 17:55
Iniciativa Za Prahu spravedlivou kritizuje divadelníky
Ukázka "kampaně"
Ukázka "kampaně" | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Víte, kdo je dostává?, ptají se plakáty v metropoli a mají tím na mysli peníze na kulturu. Iniciativa, která se nazvala Za Prahu spravedlivou, na nich "protestuje proti způsobu, jakým se někteří umělci dožadují vysokých dotací z veřejných peněz, určených pražským magistrátem na kulturu".

Iniciativa se pojmenovala ve zjevné narážce na petici Za Prahu kulturní a jako "nesplnitelný vrchol" požaduje referendum, zda by divadla měla dostávat dotace z veřejných prostředků. Lidé by se prý měli sami rozhodnout, jestli peníze mají jít divadlům, nebo jestli si raději připlatí na vstupence.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Divadelníci: Ať Richter odejde, musí nést zodpovědnost
Bouře divadel má dohru v politice. Zastupitelé vyhozeni

"Iniciativa si klade za cíl rozpoutat veřejnou diskusi a je to reakce na způsob, jak se o granty žádá. Nestraníme ani jednomu táboru," řekl Akltuálně.cz organizátor iniciativy Vlastimil Martínek s tím, že jde o skupinu občanů - drobných podnikatelů a zaměstnanců, která není s nikým svázaná, ale není nutné je jmenovat.

Čtrnáctidenní kampaň zahrnuje podle něj vývěsky v metru a u trafik, následovat má asi třicítka billboardů. Cenu odmítl organizátor uvést s tím, že není těžké si ji vypočítat a je podobná jako reklama na jedno divadelní představení.

"V demokratické zemi nám totiž nepřijde normální skutečnost, aby se o peníze z veřejných rozpočtů s takovou vervou hlásila jedna profesní skupina," píše se v prohlášení na stránkách iniciativy www.za-prahu-spravedlivou.cz.

Plakáty jsou i v městské dopravě. Jsou na nich ti, kdo byli při nedávných sporech o granty nejvíc vidět: Miroslav Táborský, David Matásek, Jiří Ornest a Jiří Suchý. Spolu s nimi jsou tu citace z rozhovorů, které - vytrženy z kontextu - můžou působit vskutku arogantně.

"V červenci mám dostat peníze od daňových poplatníků a už vím, jak je rozfofruji," stojí na jednom plakátu a David Matásek zase v Českém rozhlase řekl: "Chceme peníze, hodně peněz a pokud možno tak, aby nám do toho nikdo nemluvil."

Sám Suchý už ale v první reakci řekl, že kampaň žádný vliv mít nebude - "neboť divadlo ctí zásadně lidé inteligentní". Šéfka Zábradlí Doubravka Svobodová dokonce říká, že za akcí stojí někdo jiný než nové sdružení.

Pokud narážela na Petra Kratochvíla, pak spolumajitel TaFantastiky účást podle iDnes odmítl s tím, že kdyby to by on, tak by se podepsal. Právě na jeho popud se gratnty měnily a tento týden se rozhodl podat na magistrát novou žalobu - stejně jako poprvé je směřována na "nerovnost podmínek mezi stejnými právními subjekty".

Foto: Zdeněk Tovaryš

Podle radního pro kulturu Milana Richtera -  který stál za změnami v systému, jež vyvolaly následné spory - je pochopitelné, že se některým lidem debata kolem kulturních grantů nelíbí.

Zastupitelstvo nakonec na návrh Primátora Pavla Béma většinu změn zrušilo včetně kritizované dotace na vstupenku. Přidalo některým divadlům, která byla novým systémem krácena, zastavilo i transformaci divadel a zrušilo výběrová řízení na ředitele čtyř z nich.

Iniciativa pro kulturu stojící za peticí, kterou podepsalo přes 30 tisíc lidí, ale výrazně spokojena nebyla.  Považuje i zpětné změny za nesystémové a zajímá ji, kdo bude v nově ustavením poradním sboru primátora.

Magistrát podle Iniciativy nepřijal ani jejich nabídku na pomoc při výběru jeho členů. Nicméně sbor již existuje a má deset členů. Podle MF Dnes Bémův sekretariát rozeslal přes třicet nabídek a nejméně deset lidí kývlo.

Je mezi nimi ředitel Národní galerie Milan Knížák, herec Ondřej Vetchý, režisér Václav Marhoul, šéfové divadel Tomáš Töpfer, Vladimír Procházka a Jan Hrušínský nebo advokát Vojtěch Chloupek, který se specializuje na autorské právo. Nemá chybět Yvonne Kreuzmannová, zakladatelka Tance Praha a kritička grantů.

Tým se ještě může rozrůst, na jejich práci vyčlení magistrát zhruba milion a půl. Primátor pro ně čtyři úkoly. Mají halvně aktualizovat koncepci kulturní politiky, analyzovat grantový systém a navrhnout změny.

Zároveň musí tým prostudovat, jak jsou na tom divadla, která jsou příspěvkovými organizacemi města a doporučit další postup při transformaci. Poradci mají také navrhnout, jak podporovat novátorské projekty.

 

Právě se děje

Další zprávy