Hell on Earth: Divoký, blyštivý a prázdný je svět

Vladimír Hulec
24. 1. 2010 15:30
Nová scéna nadějně vstoupila do nového teritoria

Recenze - Skleněná budova Nové scény se probouzí k novému životu, do správy ji opět převzalo Národní divadlo. Nová dramaturgie má mít tři základní programové sloupy: pokračování činnosti Laterny magiky, vhodné projekty všech souborů Národního divadla a budování "oken“ z a do soudobého našeho a světového divadla.

Čtěte také:
Dospívat jako přistěhovalec může být Peklo na Zemi
Když vietnamskou komunitu hraje vietnamská komunita

Nejpodstatnější změnou se jeví především poslední linie, kdy by na Nové scéně měly hostovat progresivní naše a zahraniční divadelní soubory a jejich inscenace. První "vlaštovkou“ této řady bylo čtvrteční hostování multinárodnostního souboru Dorky Park berlínské umělkyně Constanza Macras s tanečním projektem Hell On Earth.

Foto: Aktuálně.cz

Mezinárodně ostřílená čtyřicetiletá choreografka argentinského původu se poprvé představila v Praze v květnu 2007 v Divadle Archa, kdy zde uvedla dva díly své postmoderní multietnické taneční mozaiky I Am Not the Only One o ztracencích tohoto světa – imigrantech, emigrantech, lidech bez kořenů, bez identity.

Přímá reflexe divokého mikrosvěta

Obdobné téma má i její nejnovější projekt - Peklo na zemi, který měl premiéru v dubnu 2008 v berlínském Hebbel Theater. Constanza Macras se vydala do berlínského sídliště Neukölln, kde pracovala s tamějšími dětmi a teenagery pocházejícími z mnoha etnik, sociálních skupin, rozdílných národnostních a náboženských komunit. Inspirována jejich životními příběhy, sny, traumaty, denními hrami i starostmi vytvořila dvouhodinové taneční představení, jež je přímou reflexí divokého mikrosvěta.

Foto: Aktuálně.cz

Herci – tanečníci a performěři, kterých je v představení kolem dvaceti, na scéně mluví, tančí, hrají, zpívají, vyzpovídávají se ze svých traumat, komentují svět, přou se, perou, nenávidí, milují. Je to groteska a současně vášnivá výpověď o této době a tomto světě. Divák sleduje inscenaci plnou hluku, chaosu, násilí, kýče, snobství, módy, tělesnosti, genderové i náboženské manipulace, vulgarity i obyčejné "banality" lidské existence a lidských vztahů.

Kromě tanečníků Dorky Park v představení vystupují i neuköllneské děti a teenageři, čímž získává představení důležitý rozměr - autenticitu. V podstatě jde o další z projektů dokumentárního divadla, které na podzim do Prahy přivezl německý Rimini Protokoll (představení VÙNG BIÊN GIÓ'I ostatně bude 2. února dalším z hostů Nové scény).

Foto: Aktuálně.cz

Divadlo jím vstupuje na dosud neprobádaná území mapování reality skrze příběhy zpracované a komentované samotnými aktéry. Constanza Macras přidává tomuto směru divadla další podstatný rys: vysokou taneční a pohybovou profesionalitu. Propojením s tanečníky z jejího souboru má představení vysokou úroveň. Prolínají se v něm náročná pohybová čísla se ztřeštěnými hereckými výstupy založenými na dětské či teenagerské hravosti, tělesnosti a bezprostřednosti.

Cesta pekelně svůdná a blyštivá

Na jevišti jsou v jednom okamžiku vedle tanečníků i desetileté děti, svůdné dívky či nebezpečně vyhlížející siláci. Neustále znějící zvuková stěna – přímo na jevišti ji vytvářejí hráč na elektronické nástroje a violinistka - střídá různé motivy; od etno a folku k muzikálu i taneční hudbě. I pohybový rejstřík je "neuctivě" bezbřehý - od modern dance přes muzikálová čísla po break dance a fyzické divadlo.

Foto: Aktuálně.cz

Hell On Earth je nejpřesnějším otiskem současného velkoměstského globálního světa, jak jej žije nejmladší generace – a jak ho vidí divoká a recyklující dokumentaristka Macras ("Paměť je křehká, odpadky věčné"). Není to svět pravdy, lásky a naděje. Daleko spíš se řítíme do úzkosti a životní prázdnoty, bezduché tělesnosti a kulturního kýče. Je to cesta pekelně svůdná a blyštivá; jako peníze, jako násilí, jako sex.

Hostováním souboru Dorky Park vstoupila Nová scéna do nových teritorií nadějně. Bude-li takto pokračovat, vznikne v Praze výrazná scéna moderního divadla. Možná se stane i potřebnou konkurencí Divadlu Archa, jež se jako jediné v Praze tímto směrem soudobého pohybového divadla a performing arts léta zabývá a jež v posledních letech ztrácí dech.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy