Havlová si nezahraje v manželově Odcházení kvůli zdraví

Jitka Gráfová
7. 5. 2008 10:55
Premiéra má být za 14 dní, nahradí ji Stivínová
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Za čtrnáct dní měla mít v Arše premiéru nová hra Václava Havla s jeho ženou Dagmar v hlavní roli. Bývalá první dáma ale musela zrušit angažmá v Odcházení kvůli zdravotním důvodům.

"Zdravotní problémy nedovolují Dagmar Havlové pokračovat v práci na nastudování nejnovější hry Václava Havla Odcházení," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí divadla Archa Pavlína Svatoňová.

Roli Ireny, kterou měla Dagmar Havlová hrát, ztvární Zuzana Stivínová. Roli Bey přeobsadil režisér David Radok Dorou Bouzkovou.

Světová premiéra Odcházení proběhne podle plánu 22. května v Divadle Archa. "Všechna jarní i podzimní představení, která jsou naplánovaná, se uskuteční v ohlášených termínech," dodává mluvčí.

Vedení divadla zdravotní problémy paní Havlové plně respektuje. "Tým, který na inscenaci pracuje, udělá  vše pro to, aby nebyla ohrožena umělecká hodnota a termín premiéry," uvedl ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

Foto: www.pssi.cz

V roli kancléře diváci uvidí Jana Třísku, babičku ztvární Vlasta Chramostová, další role ztvární Ivan Řežač, Marek Daniel nebo Karel Beseda.

Angažmá bývalé první dámy původně bylo jednou ze základních podmínek, které Václav Havel od divadel usilujících o Odcházení vyžadoval. I proto Inscenaci provázely od začátku komplikace. Po Národním divadle nebyla úspěšná ani jednání na Vinohradech.

Jednání s první scénou na podzim ztroskotala kvůli tomu, že Havel trval na obsazení Dagmar Havlové a Jana Třísky do hlavních rolí. Národní chtělo víc zapojit herce ze souboru. 

Poté s prázdnou vyšlo i Divadlo na Vinohradech - tentokrát kvůli nedostatku financí a technickým potížím. Pár hodin poté, co měšťanské divadlo oznámilo zrušení plánovaného představení, přišla na řadu Archa. Režisér David Radok zde zahajoval v dubnu a lístky mizí závratnou rychlostí.

Do konce roku by Havlovu novou hru měly mít v repertoáru také Klicperovo divadlo v Hradci Králové a Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Na zahraničních prknech poslední Havlův kus prvně nastudují na Slovensku.

O licence mají zájem také divadla v USA, Německu, Itálii a Velké Británii.

Podle kritiků je Odcházení jedním z nejlepších Havlových opusů a od Národního nebylo slušné ani chytré, že se s dramatikem nedohodlo.

Umělecký šéf brněnské Husy na provázku Vladimír Morávek už zinscenoval v minulosti scénické čtení fragmentu hry v prostorách tamní zkušebny. Přišel i autor a osmdesát lístků se prodalo za 11 minut.

"Už jsme se dohodli, že autor přečte v září při jednom z večerů Odcházení celé," dodává dramaturgyně Husy na provázku Bára Vrbová. V listopadu pak v Huse diváci uvidí inscenaci Cirkus Havel, montáž ze všech jeho divadelních textů.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy