Havlíčkobrodská galerie získala díla Eduarda Ovčáčka, teď je vystavuje

Havlíčkobrodská galerie získala díla Eduarda Ovčáčka, teď je vystavuje
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 7. 2020 17:44
Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě připravila výstavu věnovanou Eduardu Ovčáčkovi, který letos oslavil 87. narozeniny. Instituce do sbírek získala část jeho tvorby včetně cyklu Lekce velkého A, jenž reagoval na okupaci ze srpna 1968.

Ovčáček v Havlíčkově Brodě vystavuje poprvé. Retrospektivní přehlídka byla původně plánovaná k jeho pětaosmdesátinám, oddálila ji ale rekonstrukce budovy. Vernisáž se uskuteční tento pátek, výstava potrvá do 30. srpna.

Eduard Ovčáček na snímku z roku 2013.
Eduard Ovčáček na snímku z roku 2013. | Foto: ČTK

"Ovčáček patří mezi inovátory, v 60. letech 20. století u nás začal prosazovat informel, lettrismus a všechny nové směry, které vznikly ve Francii. Byl jedním ze spoluzakladatelů Klubu konkretistů, který měl své velké sídlo i v Jihlavě. V roce 1968 byla velká výstava konkretistů jak v Jihlavě, tak tady u nás," vypočítává ředitelka galerie Hana Nováková.

Směr zvaný lettrismus vznikl v 60. letech, kdy umělci začali na obraze uplatňovat písmo, číslice i vlastní znaky v jiném významu, než jak jsou běžně používány, s ohledem na geometrické uspořádání. Někdy tak byly podobné až grafickým hudebním partiturám. Ovčáček v tomto ohledu využíval staré secesní raznice. Mnoha jeho obrazům dominuje číslice tři, které odráží měsíc a rok autorova narození.

Výstava představuje jeho grafiky, obrazy, koláže i plastiky, které vznikaly v Klubu konkretistů. 

"Kdo pana profesora Ovčáčka nezná, dostane jedinečnou možnost nahlédnout do širokého spektra jeho tvorby a podívat se, čím je specifická, inovátorská, zajímavá," dodává ředitelka galerie.

Eduard Ovčáček se narodil 5. března 1933. Absolvoval Vysokou školu výtvarných umění v Bratislavě. V 60. letech proslul díky strukturální grafice.

Cyklem monotypů nazvaných Lekce velkého A stačil ještě reagovat na okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, kdy se například písmeno A veze na pásech tanku. Je z něho vytvořen komunistický symbol, pěticípá hvězda, nebo se objevuje v opakujícím se slově Pravda motajícím se v kruhu.

Ředitelka galerie Hana Nováková ukazuje Ovčáčkův obraz z cyklu Lekce velkého A, který reagoval na okupaci ze srpna 1968.
Ředitelka galerie Hana Nováková ukazuje Ovčáčkův obraz z cyklu Lekce velkého A, který reagoval na okupaci ze srpna 1968. | Foto: ČTK

Pak ale režim postavil Ovčáčka mimo oficiální proud, kde jako signatář Charty 77 zůstal až do roku 1989. "Ovčáčkova generace, jejíž umění mělo v uvolněných šedesátých letech velkou šanci rovnoprávně se zařadit do světového kontextu, na příjezd tanků osudově doplatila," napsaly o výtvarníkovi Hospodářské noviny u příležitosti jeho výstavy v kutnohorské galerii GASK.

"V době zákazu se věnoval strukturální malbě, dělal dřevěné architektony a experimentoval s papírem. Když se to v roce 1989 zlomilo, začal se znovu angažovat, protože už dřív působil i jako pedagog," doplňuje Hana Nováková. Základy takzvaných architektonů tvoří jednoduché geometrické tvary, jejichž opakováním vzniká výsledný objekt.

V roce 1991 stál Ovčáček u zrodu fakulty umění při univerzitě v Ostravě.

Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě se specializuje na kresbu, ilustraci a grafiku od počátku 20. století po současnost. Vznikla v roce 1965 jako samostatné oddělení okresního muzea. Roku 1992 se jejím zřizovatelem stalo ministerstvo kultury a v polovině roku 2001 Kraj Vysočina.

 

Právě se děje

Další zprávy