Havel zdarma celý týden přikuluje na internetu

Kultura Kultura
13. 3. 2010 9:00
Docalliancefilms.com nabízí nejlepší české dokumenty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Před rokem byl spuštěn filmový portál Docalliancefilms.com. Při svém startu poskytl uživatelům internetu zdarma dokumenty Občan Havel, René a Ženy proměny a během týdenní akce zaznamenal 50 000 přístupů.

Letos podruhé mohou zájemci na adrese www.docalliancefilms.com vidět dokumentární snímky, které byly nominovány či oceněny v rámci letošního ročníku Českého lva. Provozovatelé portálu od soboty 13. března do neděle 21. března nabídnou zdarma ke streamování čtyři filmy.

Zájemci mohou zhlédnout Auto*Mat Martina Marečka, film Občan Havel přikuluje Jana a Adama Novákových, snímek Vítejte v KLDR! režisérky Lindy Jablonské a dvacetiminutovou ukázku ze Zapomenutých transportů do Polska historika a režiséra Lukáše Přibyla. Ten byl odměněn Cenou českých filmových kritiků a Českým lvem za nejlepší dokument roku 2009.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Recenze: Auto*Mat nakonec polidští i protivné aktivisty
Jak čeští turisté zažívali v Severní Koreji padesátá léta
Recenze: Občan Havel přikuluje frajerské historky
Přibyl: Vzpomínky byly strašné, vypravěč povznášející

Všechny tituly už byly uvedeny do distribuce kin a podle členů České filmové a televizní akademie včetně kritiků jde o nejlepší dokumentární díla loňského roku. Provozovatelé portálu očekávají podobný zájem, jako projevili lidé v rámci tohoto projektu vloni.

Za portálem Docalliancefilms.com stojí dokumentární festivaly v Kodani, Lipsku, Jihlavě, Varšavě a švýcarském Nyonu. Zástupci těchto přehlídek provozují ve svých zemích portály v mateřském jazyce a v angličtině.

Provozovatelé české verze nabízejí přes 350 dokumentárních i experimentálních filmů převážně z Evropy. Z nich je 40 procent možné sledovat v českém nebo slovenském jazyce, zbytek je opatřen anglickými titulky.

 

Celoročně jsou filmy k dispozici a stažení za drobný poplatek, který se liší od zvoleného formátu; pohybuje se mezi pětadvaceti a sto korunami. Větší podíl z poplatku jde přitom producentům filmu, zbytek částky slouží na provoz portálu, který není finančně soběstačný a je závislý na státních dotacích.

"Internetová distribuce představuje doplňující článek na cestě filmu od tvůrců k divákovi v pořadí kino, televize, DVD a poté internet," říká za dokumentární portál Jana Ptáčková. Vznikají i dokumenty, které se nedostanou do kinodistribuce, někdy ani do televize. V tomto případě je distribučním kanálem přímo portál.

 

Nabízí i speciální akce, kdy je možné zdarma vidět filmy různých žánrů profesionálních režisérů. Stejně tak spolupracuje se školami a nabízí například snímky studentů FAMU. Celoročně dává za poplatek k dispozici filmy většiny předních českých dokumentaristů, jako jsou Helena Třeštíková, Miroslav Janek, Pavel Koutecký a Karel Vachek.

Legální sledování a stahování filmů přes internet v současné době prožívá boom; ojedinělé není na webu ani „pořádání" premiér. Nedávno tak učinil například režisér Jan Němec s filmem Holka Ferarri Dino.

 

Právě se děje

Další zprávy