Günter Grass se kaje a Poláci tají

BBC, Hej
23. 8. 2006 16:00
Londýn - Německý spisovatel uznal, že udělal chybu, když šedesát let držel v tajnosti své členství v jednotkách SS. Poláci, jeho největší kritici, mu odpustili.
Foto: ČTK/AP

Spisovatel zaslal zástupcům rodného Gdaňsku otevřený dopis, v němž se omluvil a uvedl, že chápe, že jeho nacistická minulost může být odsuzována. Bývalý polský prezident Lech Walesa pak v reakci stáhnul požadavek, aby Grass vrátil čestné občanství města. Prohlásil, že po přečtení dopisu už nemá s minulostí autora Plechového bubínku žádný problém. "Myslím, že to vysvětlil dostatečně."

Románu Když se loupe cibule, ve kterém se Günter Grass přiznává k dávnému členství v jednotkách SS, se za dva dny prodalo 130 tisíc výtisků.
Románu Když se loupe cibule, ve kterém se Günter Grass přiznává k dávnému členství v jednotkách SS, se za dva dny prodalo 130 tisíc výtisků. | Foto: Aktuálně.cz

K členství v SS se Grass přiznal v rozhovoru o svém autobiografickém románu Když se loupe cibule. Původně měl vyjít až 1. září, ale kvůli obrovskému zájmu o jeho případ, jenž se rychle vzdemul, vyšla kniha  už v polovině minulého týdne a okamžitě zamířila mezi bestsellery.

Grass si hned po přiznání vyslechl silnou kritiku: jedni mu vyčítali, že se vydává za morální ikonu a soudce, ale sám lže, druzí poukazovali na to, že prohlášením si jen dělá reklamu na novou knihu.

Nejsilnější odsudek přišel z Polska: tamní politici Grassovi vzkázali, ať se vzdá občanství Gdaňsku, nebo mu ho zkusí vzít sami. Pak ale autora kontaktovali a jeho odpověď považují za dostatečnou. Podle starosty Pawla Adamowicze dopis obsahoval "odpovědi na řadu otázek a byl opravdu vřelý". 

"Přesto si osobuji právo tvrdit, že jsem se poučil z bolestné lekce, již jsem v mládí dostal. Mé knihy a má politická aktivita o tom vypovídají," dodal osmasedmdesátiletý spisovatel s tím, že až teď s věkem našel vhodný způsob, jak o tom mluvit.

 

Právě se děje

Další zprávy