Guma Guar chce Knížákovu cenu za zesměšnění Knížáka

Radek Wohlmuth
5. 9. 2008 10:40
Kontroverzní skupina vrací úder řediteli NG

Praha - Milan Knížák, který si velmi zakládá na svém nadhledu a akcích provokativního charakteru, tentokrát psychicky nevydržel. Zhruba tři čtvrtě roku po výstavě kontroverzní umělecké skupiny Guma Guar, která si při ní vzala na paškál právě dlouhodobě kritizovaného generálního ředitele Národní galerie, podal na členy sdružení trestní oznámení.

Mladí umělci se pro účely tehdejší akce přejmenovali na skupinu Milan Knížák a parafrázovali umělecká díla momentálně jednoho z nejvyšších státních úředníků v oblasti kultury, která zároveň nabídli k prodeji.

Expozici doplnili nelichotivým životopisem a vyhlásili, že pokud se něco z  artefaktů prodá, bude výtěžek sloužit jako základ pro speciální cenu, která se bude jménem Knížáka udělovat. Výstavu zaštítila soukromá galerie Vernon, jejíž veřejné prostory také posloužily k instalaci.

Foto: Markéta Márová-Dlouhá

Knížák je samozřejmě typ člověka, který se nestal terčem nějakého útoku poprvé, většinou však dokázal svým protivníkům díky své inteligenci a strategickým schopnostem vyrazit zbraně z ruky.

Tím, že přebil akci svým vystoupením, kterým dotyčný akt zbagatelizoval, zesměšnil nebo prostě strhl pozornost na svou stranu. Typickým modelem jeho chování je to, když se sám vmísil mezi studenty z akademie, kteří proti němu vystoupili, s transparentem, na němž stálo „Pryč s Knížákem!".

Tentokrát se snad poprvé uchýlil k soudní cestě. Členové skupiny se o jeho trestním oznámení dozvěděli zhruba před měsícem. Někteří z nich už absolvovali výslechy na policii. Snad shodou okolností na služebně nedaleko Veletržního paláce, kde byli vyslýcháni v souvislosti se schvalováním trestného činu i členové poroty, která udělila cenu skupině Ztohoven za pirátské vniknutí do živého vysílání ČT.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Jak vypadá napadená výstava mladých komunistů
Zničili prezentaci zakázaných komunistů Ztohoven?
Všichni jsme jednom v týmu. I s Krejčířem a Koženým
Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla

Zdá se, že tu dílem osudu vyrůstají policejní specialisté na umělecké trestné činy. Pravda však bude zřejmě prozaická; spíš než fakt, že se v bezprostřední blízkosti služebny nachází sbírka moderního umění NG, bude důležité to, že výstava Guma Guaru proběhla na území Prahy 7. Milan Knížák by to měl z místa svého sídla, Paláce Kinských na Staroměstském náměstí, blíž někam na jedničku.

Policie bude zřejmě kromě osobnostní újmy zkoumat i aspekty možného hospodářského deliktu ve smyslu „poškozování značky" - neboť při výslechu prý opakovaně padl dotaz na to, jestli se při výstavě něco prodalo.

Tyto okolnosti se mohou stát zdrojem pobavení hlavně pro zainteresované lidi z okruhu výtvarné komunity, protože jednou ze sarkastických poznámek Guma Guaru bylo to, že jméno Knížák dnes představuje spíš marketingový pojem než uměleckou entitu.

Foto: Markéta Márová-Dlouhá

I případná narážka na pomluvu nebo poškozování dobrého jména může vyznít komicky, neboť Knížák má u značného počtu lidí z komunity tak špatnou pověst jako málokdo. Ať tak či tak, věc má teď ve svých rukou policie.

Ani skupina Guma Guar nicméně ředitelovu aktivitu nenechala bez odezvy. Na radu jednoho ze členů uměleckého sdružení Pode Bal se ve čtvrtek v devět hodin dopoledne byla se svou výstavou „Milan Knížák" oficiálně přihlásit do soutěže o cenu pro mladé umělce do třiatřiceti let - NG 333, kterou před rokem na popud Milana Knížáka poprvé vyhlásila Národní galerie.

Jak to dopadne, je otázka. Asi největší problém by Knížák způsobil uměleckým aktivistům, kdyby cenu vyhráli. Nejen že by se s tím museli nějak popasovat, navíc by se stali historicky druhými laureáty tohoto ocenění po Ztohoven. To by bylo pikantní, protože mezi oběma skupinami panuje otevřená nevraživost.

Jenže cenu uděluje mezinárodní porota, ne Milan Knížák. A i kdyby, na takový mentální kotrmelec už asi nemá - i když by mu chování Guma Guaru mohlo být blízké, protože zvolili absolutně stejný způsob a prostředky jako v 60. letech uznávaný umělec.

Ten však zatím svůj smysl pro humor, snad mimoděk, prokázal jen tím, že do právní pře angažoval kancelář Pejchal, Nespala a spol. - což je přece jen trochu málo.

 

Právě se děje

Další zprávy