Green Lantern je v novém komiksu potetovaným muslimem

Kultura Kultura
7. 9. 2012 11:18
Nakladatelství DC Comics mění zažité stereotypy ve světě hrdinů
Green Lantern je v novém komiksu Libanoncem z muslimské rodiny
Green Lantern je v novém komiksu Libanoncem z muslimské rodiny | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Americké nakladatelství komiksů DC Comics tento týden představilo nové vydání Green Lanterna. Postava je libanonským muslimem s michiganského Dearbornu, kde je jedna z nejstarších a největších arabských komunit v USA.

Simon Baz, svalnatý dvacátník s vytetovaným slovek "al-shuja'a" na své paži, což v arabštině "odvaha", která má v policejním rejstříku záznam na nelegální závody v ulicích, je nejnovějším příkladem jak různorodý je dnešní komiksový svět. Letos v červnu DC publikovalo komiks, v němž byl Lantern gayem, Marvel loni představil Spider-Mana, který byl napůl Afroameričan.

Fanoušci znají Lanternovo alter ego Hala Jordana jako bělocha, kterého ve filmu z roku 2011 ztvárnil Ryan Reynolds. Nový komiks vypráví příběh o Američanovi vychovaném svými muslimskými rodiči, jež se rozhodne připojit k mezigalaktické sborům, které hlídají mír ve vesmíru.

Poprvé byl komiks s Green Lanternem vydán v roce 1940 a jeho civilní jméno znělo Alan Scott. DC nakladatelství sérii oživilo v roce 1959 a hrdinu přejmenovalo na Hala Jordana. Autor nového zeleného ochránce Geoff Johns prohlásil, že Bazova postava je součástí úsilí o vybudování diverzifikovanějšího komiksového univerza superhrdinů. Chystá i další čísla komiksu, jehož druhé číslo vyjde letos v říjnu. 

 

Právě se děje

Další zprávy