Grassův román o SS mizí z pultů

ČTK, kul
17. 8. 2006 15:40
Göttingen - Román Když se loupe cibule, ve kterém se Günter Grass přiznává k dávnému členství v jednotkách SS, okamžitě po středečním uvedení na trh zamířil mezi bestsellery.
Foto: ČTK

Původně měl vyjít až 1. září. Zájem o Grassův případ však podnítil nakladatelství Steidl, aby ho uvedlo na pulty už ve středu.

Göttingenský nakladatelský dům připravil 150 tisíc kopií autobiografického románu, který se prodává za 24 euro. Během dvou dnů zmizelo 130 tisíc kusů ostře sledované novinky - v tisku je už dalších sto tisíc kusů. Na Amazonu se Grassova publikace zařadila na první místo žebříčku nejprodávanějších titulů.

"Jako člen Hitlerovy mládeže jsem byl mladý nácek. Věřící až do dna. Žádná pochybnost nenarušila tuto víru, nic podvratného nezahlodalo," píše tu spisovatel. Jeho mladicky naivní názor na SS jako elitní jednotku celoevropského střihu s dobrovolníky z mnoha zemí skončil deziluzí.

Foto: www.amazon.de

"A přesto jsem se desítky let zdráhal přiznat se k tomu slovu a těm zdvojeným písmenům (Waffen SS). K čemu jsem se ve svých mladých letech z hloupé pýchy přidal, chtěl jsem po válce z rostoucího studu zamlčet. Ale tíže zůstávala a nikdo mi od ní nemohl ulehčit. Dokonce i když si člověk dokáže aktivní spoluvinu vymluvit, zbývá do dneška nesplacený zbytek, který je příliš často nazýván spoluodpovědností," cituje DPA z díla momentálně nejzajímavější pasáž.

Nová kniha nositele Nobelovy ceny za literaturu vzbuzuje vášně od soboty, kdy osmasedmdesátiletý Grass v rozhovoru pro Frankfurter Allgemeine Zeitung prozradil, že byl členem elitních jednotek SS, 10. obrněné divize v Drážďanech. Více než šedesát let ale tvrdil, že válku strávil v zajetí.

Foto: Reuters

Grass si hned vyslechl silnou kritiku: jedni mu vyčítají, že se vydává za morální ikonu a soudce německé společnosti, ale sám lže, druzí poukazovali na to, že prohlášením si jen dělá reklamu na novou knihu.

Polští politici Grassovi vzkázali, ať se vzdá čestného občanství města Gdaňsk, nebo mu ho zkusí vzít sami. "Kdo s ním bude nyní mluvit nebo kdo jej bude zvát?" řekl bývalý polský prezident Lech Walesa. "Já jsem šťasten, že jsme se nikdy nepotkali. O otce jsem přišel ve válce a Grass byl příslušníkem SS."

Hlasy, aby Grassovi byla odebrána i Nobelova cena za literaturu, kterou získal v roce 1999, zůstaly nevyslyšeny. "Udělení ceny je jednou provždy definitivní. Ještě nikdy se nestalo, aby byla laureátovi odebrána," řekl ředitel Nadace Alfreda Nobela Michael Sohlman.

Foto: ČTK

Za pozdní přiznání doposud Grass sklízel kritiku, teď se ho ale zastali přední světoví literáti John Irving a Salman Rushdie či šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza. "Pro mne zůstává hrdinou. Jako literát i jako morální kompas," napsal Irving.

Podle Rushdieho jsou výpady proti Grassovi neadekvátní, neboť "neexistují žádné důkazy, že by se dopustil nějakých válečných zločinů". Přestože prý autora Grassovo přiznání šokovalo, zůstává pro něho nadále tím "velkým spisovatelem jako před několika dny".

Foto: Reuters

Michnik pak v otevřeném dopise, motivovaném peticí Lecha Walesy, aby Grass odevzdal titul čestného občana Gdaňsku, napsal, že celým následujícím životem prokázal německý spisovatel závazek vůči lidským právům, svobodám a demokracii. A připomněl v této souvislosti "jiného Němce, jenž se také mýlil a nosil v posledních měsících války uniformu" - Josepha Ratzingera, dnešního papeže Benedikta XVI.

Za Grassem stojí i předseda německého PEN klubu Johano Strasser, který kritiku označil za přehnanou. "Vždy dával najevo, že jako mladík byl přesvědčeným nacistou, neznámý zůstával zatím jen ten bod, že byl příslušníkem SS," řekl.

Sám Grass veškerou kritiku své osoby vnímá jako "osobně zraňující" a váží si hlasů na svoji podporu. Několikaměsíční příslušnost k SS označil za "skvrnu, kterou poté vždy jako skvrnu pociťoval, a ve své tvorbě i občanských postojích se z toho snažil vyvodit důsledky."

Česky vyjde kniha v příštím roce v brněnském nakladatelství Atlantis v překladu Jiřího Stromšíka.

 

Právě se děje

Další zprávy