Grass přijíždí s kontroverzní autobiografií

rg, krk
14. 12. 2007 16:55
Nobelista v pátek čte z knihy Při loupání cibule
Spisovatel Günter Grass
Spisovatel Günter Grass | Foto: Reuters

Praha - Německý spisovatel a nositel Nobelovy cenu za literaturu Günter Grass bude číst v pátek v nabitém pražském Goethe-Institutu knihu, která loni hodně rozkývala jeho statut morální ikony.  

Kontroverzní autobiografie Při loupání cibule vzbudila loni v srpnu poprask, když ještě před vydáním vyšlo najevo, že se v ní autor přiznává, že byl v sedmnácti letech krátce členem SS. V zimě roku 1944 dostal povolávací rozkaz a narukoval k jednotkám 10. obrněné divize SS v Drážďanech.

Foto: Reuters

Spisovatel pro rozpomínání používá právě metaforu odloupávání vrstev cibule. V češtině nyní vyšly vzpomínky v překladu Jiřího Stromšíka v nakladatelství Atlantis, které se tvorbou Güntera Grasse zabývá soustavně.

Knihu v Goethe Institutu představí jednatel Atlantisu Tomáš Kosta; ukázky v rodném jazyce posléze přednese autor.

Jiná možnost zeptat se ho na téma, které by mělo být blízké i nám, zřejmě nebude; návštěva je soukromá, autogramiáda ani rozhovory prý nebudou. V rovině spekulací je setkání s Vávlavem Havlem a ministrem Schwarzenbergem.

Grass si po loňském vydání memoárů vyslechl silnou kritiku: jedni mu vyčítali, že se vydává za soudce, ale sám lže, druzí poukazovali na to, že prohlášením si jen dělá reklamu na novou knihu. Ta nakonec vyšla dřív, než bylo plánováno, a okamžitě se stala bestsellerem; během dvou dnů zmizelo z pultů 130 tisíc kusů ostře sledované novinky. 

"Jako člen Hitlerovy mládeže jsem byl mladý nácek. Věřící až do dna. Žádná pochybnost nenarušila tuto víru, nic podvratného nezahlodalo," píše tu spisovatel. Jeho mladicky naivní názor na SS jako elitní jednotku celoevropského střihu s dobrovolníky z mnoha zemí skončil deziluzí.

Na přetřes přišla i otázka, jestli by neměl Grass vrátit Nobelovu cenu. Spisovatel uznal, že udělal chybu, když držel v tajnosti své členství v jednotkách SS přes šedesát let.

A jeho kritici mu postupně odpustili; zastal se ho John Irving, Salman Rushdie nebo Adam Michnik. I bývalý polský prezident Lech Walesa nakonec stáhnul požadavek, aby Grass vrátil čestné občanství Gdaňsku, kde se narodil.

V někdejším otevřeném městě, které dnes patří Polsku, slavil na podzim spisovatel osmdesátiny. Kašubové, kterým Grass ve svých románech udělal velkou reklamu, mu na letišti rozvinuli transparent. Ale strana Právo a spravedlnost, která až do říjnových předčasných voleb byla u moci, mu loňské přiznání nezapomněla.

Günter Grass patří k nejvýznamnějším (nejen německým) spisovatelům 20. století. Nejznámější je jeho román Plechový bubínek, kterého se prodaly přes čtyři miliony výtisků. Koncem 70. let se na plátno dostala jeho oscarová adaptace režiséra Volkera Schlöndorfa, na jehož scénáři se spisovatel podílel.

Stejně tak vešel ve známost svými občanskými postoji; k nim patří i jeho protesty proti okupaci Československa v roce 1968.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy